Griekse gekonfijte kersen

GRIEKSE GEKONFIJTE KERSEN- Glyko koutaliou Kerasi

Gekonfijte kersen – Glyko tou koutaliou kerasi

In Griekenland is men dol op glyko tou koutaliou. Dat zijn gekonfijte producten. Er zijn verschillende soorten: sinaasappel, kweekpeer, rozenblaadjes, vijgen noem het maar op. Een van mijn favorieten is kersen. Glyko tou koutaliou kerasi, vertaald dus gekonfijte kers, is echt een zomerproduct. De tijd dat de eerste kersen uitkomen in juni, maakt men in Griekenland deze heerlijke zoetigheid. Je kunt het gebruiken als topping op yoghurt of ijs, maar vaak eet men het ook zo met een sterk bakje Griekse koffie.
Belangrijk bij het maken van dit gerecht is dat je de kersen bij het ontpitten zo heel mogelijk houdt. Ik gebruik hiervoor een kersenontpitter. Klik hier voor een voorbeeld van een kersenontpitter. Dit apparaat kun je ook gebruiken voor het ontpitten van olijven.
Het maken van deze zoetigheid is niet moeilijk, maar je moet wel tussen de stappen door wachten. Hieronder de ingrediënten en de stappen die je moet doen om deze traditioneel Griekse zoetigheid te maken.

Ingrediënten

  • 1 kilo kersen
  • 1 kilo suiker
  • Sap van halve kleine citroen

Bereiding

Was de kersen en verwijder de steeltjes van de kersen en ontpit ze. Het handigste is om dit met een kersenontpitter te doen. Je moet de kers zo heel mogelijk laten.
Doe in een pan 200 ml water en 1 kilo suiker. Laat het water koken en roer met een houten lepel door je pan totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat de siroop een kwartier afkoelen.
Doe vervolgens de kersen in de pan en roer voorzichtig de kersen door de siroop.
Zet de pan weer op het vuur en laat op middelmatig vuur de siroop weer tot een kookpunt komen. Roer voorzichtig door de pan, totdat de siroop gaat binden. Als laatste voeg je de citroepsap toe en roer een laatste keer door de siroop.
Leg je pan met inhoud minimaal 24 uur in de koelkast. Na je 24 uur laat je je siroop met kersen nog 5 minuten koken. Haal de kersen van het vuur en laat en doe ze in een glazen potje.
Lekker met een sterke bakje koffie, op Griekse yoghurt of met vanille ijs.

Καλή όρεξη!

Houd je van Griekse zoetigheid? Lees dan ook het blog over zoetigheid in Thessaloniki!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.