Pitadeeg

Ingrediënten 

  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • 3 eetlepels Olijfolie
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • Lange dunne rolstok. Te koop in Turkse supermarkten.
  • 1 ei

Vulling naar eigen keuze. Bijvoorbeeld : KolokithopitaKotopita.

Bereiding

In een grote kom of teil zeef je de bloem door een zeef of een koskino. Voeg het zout toe en roer het zout door het bloem heen. In het midden van de bloem maak je een kuiltje. In het kuiltje gaat de olijfolie, het azijn en 250 ml warm water.Kneed alles goed door elkaar. Dit kun je het beste doen door eerst beetje bij beetje de bloem van de buitenkant naar het midden te trekken.
Kneed het deeg een aantal minuten goed tot een mooie bal. Verdeel vervolgens de bal in balletjes van ongeveer 150 gram. Bebloem de kom en leg de balletjes daarin. Laat het deeg minimaal een half uur rusten.
Ondertussen kun je je vulling maken voor je pita. Na de rusttijd druk je een balletje plat. Strooi er een beetje bloem overheen. Pak het tweede balletje, druk deze ook plat en leg deze op de eerste. Strooi hier ook een beetje bloem over heen. Herhaling dit met al je deegballetjes. Als je alle balletjes plat gedrukt hebt, draai je de toren om en pak je het eerste stuk deeg.Strooi over je keukenblad een beetje bloem. Rol je deeg het tot een dun vel. Dit doe je door eerst een paar keer voorzichtig met je stok over het deeg te rollen. Vervolgens strooi je een beetje bloem over het deeg. Leg je stok op 2/3 van het deeg en rol dan voorzichtig een beetje heen en weer met de stok. Ondertussen schuif je voorzichtig met je linkerhand naar links en met je rechterhand naar rechts. Herhaal dit op verschillende punten. Het is belangrijk dat je niet te hard drukt, en je genoeg bloem eroverheen strooit zodat je deeg niet aan elkaar blijft plakken of aan je blad.
Als je vel dun is geworden leg je deze in een rond bakvorm en vet je hem in met olie. Leg er nog een vel overheen. Leg je pitavulling erop en verdeel deze evenredig. Bedek je vulling met een vel pitadeeg. Vouw de randjes van de onderste vellen naar binnen. Vet het deegin met olijfolie. Leg nog een vel pita erover en smeer deze in met het eigeel van één ei. Laat de pita 30 minuten garen in de oven met 190 graden tot deze goudbruin is.