pitabroodjes

Pitabroodjes

Pita is een woord wat veel wordt gebruikt in de Griekse keuken. Als we het in Nederland hebben over pita, bedoelen we meestal deze broodjes. In Griekenland wordt met Pita meestal een hartige of zoete taart mee bedoeld. Denk aan Spanakopita. Dat is een hartige bladerdeegtaart gevuld met spinazie. Voor chocoladetaart wordt het woord sokolatopita gebruikt.
Pitabroodjes in Griekenland worden pita gia souvlakia genoemd. Dus vertaald pita’s voor souvlaki. In Griekenland worden de broodjes rijkelijk gevuld. De vulling is een beetje afhankelijk van de regio en de eigensmaak. De meest bekende is pita gyros. Een pita met gyros, frietjes, tomaat ui en tzatziki. In de regio van Thessaloniki kun je naast tzatziki bijvoorbeeld ook tirokafteri, mosterd, ketchup, yoghurtsaus aan je broodje toevoegen. Het wordt vaak sandwich genoemd.

Zelf pita broodjes maken is niet moeilijk. Het kost wel wat tijd. Maar er smaakt niets lekkerder dan een eigengemaakt pitabroodje. Je kunt de broodjes op een bakplaat garen of in een koekenpan.
Mijn recept voor pitabroodjes is genoeg voor ongeveer 15 broodjes. Afhankelijk van de grootte waarin je ze maakt. Als ik pitabroodjes maak, maak ik meestal grote hoeveelheden. Alles wat niet opgaat, kan de vriezer in. Makkelijk voor de dagen dat je het druk hebt. Dan haal je je kant en klare pitabroodjes zo uit de vriezer en hoe je ze alleen op te warmen.

Ingrediënten

  • 1 kilo bloem en wat extra bloem
  • 2,5 theelepels zout
  • 2 theelepels suiker
  • 600 ml water
  • 14 gram droge gist

Bereiding pitabroodjes

In een flinke teil meng je de bloem met de gist, het zout en de suiker. Vervolgens voeg je beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg goed door. Dit doe je minimaal vijf minuten. Je zult zien dat je deeg na een paar minuten niet meer aan je handen kleeft. Laat het deeg een uur rusten.
Warm je bakplaat op. Als je geen bakplaat hebt, kun je ook een koekenpan gebruiken.
Leg een bakje bloem klaar. Bloem zorgt ervoor dat het deeg niet aan je werkbank of aan je handen blijft plakken. Strooi een beetje bloem op je werkbank. Pak een stukje deeg, iets groter dan je handpalm. Draai er een balletje van. Druk het balletje vervolgens plat. Met een deegrol rol je je pitabroodje uit. Zorg dat je pitabroodje niet te dun wordt. Je pitabroodje zal dan snel hard worden.

Je gebruikt geen olie om je broodjes te bakken. Leg je broodje op de bakplaat of in de koekenpan. Je bakt ze op hoog vuur. Keer ze regelmatig om. Het garen van een pitabroodje duurt tussen de drie en vier minuten. Afhankelijk van de dikte van je broodje. Als je broodje gaar is laat hem eerst afkoelen. Daarna kun je in afdekken of inpakken. Voordat je het volgende pitabroodje maakt, doe je eerste je koekenpan met een keukenpapier af. Dit is zodat er geen bloem aan je pan of bakplaat aankoekt.

Καλή όρεξη!