Perek

Perek – Pontische Pita

Perek is een typisch Grieks Pontisch gerecht. Je zult deze maar zelden in het zuiden van Griekenland tegen komen. Mijn oma maakte dit gerecht, en nu ik zelf een satz heb ben ik blij dat ik ook Perek hier in Nederland kan eten.
Voor dit gerecht heb Fila voor Perek nodig. Zo noemen we de deegbladen. Hoe je deze zelf kunt maken lees je hier. Recept is inclusief een korte impressievideo.

Ingrediënten 

  • 200 gram feta
  • een scheut olijfolie
  • een theelepel boter
  • 2 a 3 fila / deegbladen Perek

Bereiding

Breek één filo zodat hij in de koekenpan past. Bevochtig deze met een beetje water. Het mag ook twee grote stukken zijn. Heel de bodem van je koekenpan moet bedekt zijn. Leg deze op een bord. 
Leg een klein bord die in de koekenpan zou passen klaar.
In een warme koekenpan smelt je een theelepel olijfolie met een scheut olijfolie. Leg daarop de twee stukken filo en druk deze voorzichtig aan. Je zult zien dat het een stuk wordt. Brokkel hierover de helft van de Feta kaas. Ondertussen bevochtig je nog een stuk filo en bedek je feta ermee. Druk voorzichtig op je perek. 
Pak je kleine bord leg deze op je koekenpan en draai deze, zodat je perek ondersteboven op je bord komt te liggen. Schuif voorzichtig je perek terug in je koekenpan. Met de kant die krokant gebakken is aan de bovenkant. 
Bestrooi deze met de overgebleven feta. Bevochtig weer wat filo en leg deze op de feta. Druk er voorzichtig op.
Als de op onderkant van je perek krokant is, draai je weer voorzichtig met een bord je perek om. zodat de bovenkant de onderkant wordt. Dit zodat je ook deze kant krokant kunt bakken. 
Als de onderkant ook gebakken is, schuif je je perek voorzichtig op een bord. Snijd de Perek in 4 stukken. 

Καλή όρεξη!