Perek

Filo voor Perek (Pontische Pita)

Dit is het recept van het deeg/filo voor Perek. Dat is een Pontische Pita. Als deze gebakken zijn, kun je ze heel lang gebruiken. Dat is wel handig zodat je een soort van voorraad kunt maken. Het recept is goed voor ongeveer 8 fila. Om de fila het braden heb je een Satz nodig. Dat is een gloeiende plaat. Mijn oma deed dat vroeger op hout, maar ik heb hier in Nederland een saj op electriciteit. De bakplaat kan 300 graden warm worden. 
Hierbij een korte impressievideo en het recept voor de Fila voor Perek.
Hier vind je het recept voor Perek, de Pontische pita zelf.
Wil je meer weten over de Satz? Mooncake schreef er een artikel over. Klik hier om meer te lezen over de Satz

Ingredi├źnten 

  • 550 gram bloem en wat extra voor je werkbank
  • 3 theelepels zout
  • 7 gram gist
  • 300 ml water
  • Lange dunne rolstok

Bereiding

Vermeng de bloem met het zout en de gist. Meng dit met door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe. Kneed alles goed door, minimaal 5 minuten tot het deeg niet meer plakt. Laat het deeg 15 minuten rusten. 
Maak er balletjes van ongeveer 80 gram van. 
Op een schone werkbank strooi je wat bloem. Dat kan je keukenblad zijn. Ik heb een klein laag tafeltje wat speciaal hiervoor is.
Pak een balletje en rol deze zo dun mogelijk uit. Een lange dunne rolstok is daarvoor het handigste, omdat je dan het filo om je stok heen kunt draaien. Strooi af en toe ook een beetje bloem over je deeg zodat de rolstok niet aan je deeg blijft plakken. 
Als je Sasj op temperatuur is, leg je je filo (zo noemen we een deegvel in het Grieks) erop om te bakken. Als deze aan de ene kant gaar is, draai je hem om. Het filo moet aan beide kanten de kleur worden zoals je op de foto hierboven kunt zien. 
Als je je filo klaar is, kun je er lekker Perek mee maken. Je kunt hem ook inpakken voor een ander keer. In dat geval laat je hem minimaal 2,5 uur op een schoon laken liggen om af te koelen. Daarna kun je hem in een plastic zak stoppen .