tomatenjam

Tomatenjam

Tomatenjam is heerlijk in combinatie met verschillende gerechten. Persoonlijk vind ik tomatenjam het lekkerste in combinatie met kaas. De combinatie van zoet en zout is perfect. Ook lekker is de combinatie met tirokrokketes. Dat is zijn Griekse kaasballetjes, waar onder andere feta en kefalograviera in zit.
Tomatenjam maken is niet moeilijk, maar je moet er wel bij blijven. Roer regelmatig dor de jam om te voorkomen dat deze aanbrandt.

Ingrediënten

  • 1 kilo rijpe trostomaten
  • 700 gram suiker
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding

Snijd aan de onderkant van de tomaat een kruis. Leg ze in een kom met kokend water voor twee minuten. Na de twee minuten haal je ze met een schuimspaan uit het kokend water en leg je ze in koud water. 
Ontvel de tomaten en haal het kroontje eraf. Snijd de tomaten in vieren en haal de tomaten door de keukenmachine. Rasp de schil van de citroen fijn. Pers het sap van de citroen. 

Giet je tomatensap in een pan met anti-aanbak laag. Breng je tomatensap tot een kookpunt en voeg vervolgens de suiker en de citroenrasp erbij. Zet je vuur zachter als je sap weer kookt. Dan mag het kaneelstokje erbij en de kruidnagels. Laat je jam dertig minuten pruttelen. 
Na de dertig minuten mag je vanillesuiker erbij en de citroensap. 
Giet de jam in een glazen potje, sluit het dekseltje goed. Draai het potje om en laat je jam volledig afkoelen. 

Καλή όρεξη!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.