de gulle griek

De Gulle Griek in Eindhoven

De Gulle Griek in Eindhoven viert op 9 maart haar tweejarig bestaan. In de wijk Woensel West vind je een winkel waar je je even op een Grieks eiland waant. De winkel maakt deel uit van de Woensel West Side Stores. In deze Griekse speciaalzaak, vol liefde gerund door Sancha, vind je verschillende Griekse producten. Van olijfolie tot aan oregano-chips en van souveniertjes tot aan bougatsa. Ook verkoopt Sancha zelfgemaakte Griekse maaltijden. Ter ere van het tweejarig bestaan van deze prachtige winkel, interviewde ik Sancha.

Vakantie op Kos

Kos was de eerste Griekse reisbestemming die Sancha had. Ze raakte op slag verliefd op Griekenland. “Ik was op Kos en raakte heel goed bevriend met de barman van het appartementencomlex waar ik logeerde. Hij leerde me mijn eerste woorden Grieks, bezocht me in Nederland en liet me het authentieke Griekenland zien. Ik werd verliefd op het land en de hartelijke, gastvrije bevolking.”

Het begin van de Gulle Griek

Een Griekse vriend van Sancha opperde om haar liefde voor Griekenland om te zetten naar een winkel. “Ik was meteen enthousiast. Ik kreeg al snel een winkelpand aangeboden en toen raakte alles in een stroomversnelling. In een paar weken tijd schreef ik een bedrijfsplan, haalde ik de benodigde diploma’s, zegde mijn baan op en ging aan de slag. Het voelde als een droom die uitkwam. Mijn liefde voor het land en mijn passie voor koken kan ik nu combineren in de winkel.”

Trots

De vraag op welk product uit haar winkel ze het meest enthousiast is, vindt Sancha lastig te beantwoorden: “Griekenland heeft zoveel mooie producten. Ik ben het meest trots op de producten die ik rechtstreeks importeer van kleine ondernemers. Het is zo mooi als je die kunt ondersteunen. Zo heb ik bijvoorbeeld keramiek van de familie Roussos op Kythira, verzorgingsproducten van Meliteknon op Poros, kruiden van Iliostasio op Kreta en ik heb een samenwerkingsverband met Possible Today Foundation. Ieder jaar importeert de stichting met de campagne Solid Greece bijzondere Griekse producten uit de korte keten die een ecologische en sociale meerwaarde hebben. Zo kunnen we samen bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige wereld. De olijfzeep en de olijventapenade in mijn winkel zijn producten die dankzij de Possible Today Foundation in de winkelschappen liggen.”

Afhaalmaaltijden

In de Gulle Griek kun je ook terecht voor afhaalmaaltijden. Ik vroeg wat Sancha zelf het liefste eet. “De Griekse keuken is heel afwisselend en veelzijdig. Het leuke is dat je elke dag iets anders kunt eten. Maar als ik móét kiezen…. Als ik op vakantie ben, dan is de eerste schotel die ik altijd bestel Mousakka. Dan is mijn vakantie echt begonnen. Ik maak Mousakka ook regelmatig in de winkel. Het belangrijkste ingrediënt dat ik erin stop, is liefde.”

Inspiratie

Inspiratie voor haar winkel haalt Sancha tijdens haar vakanties in Griekenland. “Ik heb al heel veel van het land gezien. Ik ben er meer dan zestig keer geweest en ik vind dat elke plek zijn eigen charme heeft. Het leukste vind ik het om het échte, authentieke Griekenland te zien. Ik kom het liefst in de streken op het vasteland en de eilanden die niet door toeristen overspoeld worden.”

Kracht van lokaal ondernemerschap

Sancha heeft nog volop ideeën voor de Gulle Griek. “In de nabije toekomst komt er een kleine uitbreiding van de keuken en wil ik een tweede terras realiseren achter de winkel. Verder hoop ik vooral klein te blijven. Ik geloof in lokaal ondernemerschap en vind het belangrijk om mijn klanten persoonlijk te kennen. Mijn droom is dus al uitgekomen.”

Wil je een bezoek brengen aan de Gulle Griek? De winkel van Sancha is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Meer contactgegevens en informatie vind je op de Website van de Gulle Griek.

3 comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.