griekse veganistische recepten

Griekse veganistische recepten

Griekse veganistische recepten zijn er een hoop. Misschien gek voor een keuken dat bekend staat om zijn vlees. Dit is echter helemaal onterecht.
De enorme keuze in veganistische Griekse recepten is voornamelijk veroorzaakt door de Grieks Orthodoxe kerk. Het jaar kent veel periodes waar men alleen veganistisch mag echter. Hierdoor zijn er een Griekse veganistische recepten ontstaan. Denk aan de periode voor kerst, voor Pasen, maar ook bijvoorbeeld in augustus.
Een groot deel van de bevolking houdt zich nog steeds vast aan deze traditie. Zelfs bij fastfoodketens zijn er in de vastenperiodes veganistische menu’s verkrijgbaar.

Waarom denken mensen dat Grieken veel vlees eten?

Grieken consumeren over het algemeen minder vlees dan hier in Nederland. Mijn oma at de meeste dagen in de week vegetarisch. De vastenperiodes worden echter vaak afgesloten met vieringen met vlees. Denk bijvoorbeeld aan lam aan het spit tijdens Pasen, of een Griekse bbq in augustus.
De mythe dat Grieken veel vlees eten wordt ook mede veroorzaakt door het menu van veel Griekse restaurants hier in Nederland. Een eindeloze lijst van verschillende vleesschotels allemaal genaamd naar eilanden of goden. De keuze in Griekse veganistische of zelfs vegetarische gerechten is beperkt.

Keuze in Griekse veganistische recepten

Door het mediterrane klimaat is de keuze in groente en fruit reuze. De keuze is enorm in wat er te krijgen is. Vaak seizoensgebonden. En Grieken zijn kunstenaars in de keuken. Vaak worden producten gebruikt in de keuken waar ze hier niet eens aan zou denken om te eten. Wat dacht je bijvoorbeeld aan wilde paardenbloemen of bloemen van de courgette?
Ik heb een top vijf gemaakt van Griekse veganistische gerechten waar mij s nachts voor mag wakker maken.

karotosalata

Karotosalata

Wortels saai? Nee natuurlijk niet. Maar zoals bij veel gerechten moet het wel goed bereid worden. Een voorbeeld hiervan is de karotosalata. Een fijn bijgerecht van wortels in een saus van sinassappel en citroen.

Griekse tuinbonen

Koukia giachni

Tuinbonen is een van de groente die ik ontzettend graag eet. Deze kun je op veel verschillende manieren maken. Een van de recepten die ik graag maak is deze Griekse variant. Koukia giachni , tuinbonen in tomatensaus.

gemista

Gemista

Een gerecht wat niet in het rijtje mag missen is zeker gemista. Van dit gerecht bestaat een variant met vlees, maar in de zomer wordt vaker gekozen voor de vegan variant. Gevulde paprika of tomaat met rijst en verse kruiden. Bekijk hier het recept.

okra

Bamies

Bamies zijn in Nederland beter bekend als okra. Vrij onbekend. Je kunt ze vaak krijgen in Griekse en Turkse winkels. Ook in aziatische toko’s kom je ze tegen. Deze zijn echter de grotere broer van de variant die we in Griekenland eten.
Okra moet je met zorg koken. Anders wordt het een slijmerige substantie. Deze groente kent haters en mensen die er gek op zijn. Ik word er in ieder geval erg blij van. Bekijk hier het recept.

gevulde courgettebloemen

Courgettebloemen

Met stip van favoriete Griekse veganistische recepten is deze zeker! Gevulde courgettebloemen.
Courgettebloemen zijn in Nederland niet zo makkelijk te vinden. Je kunt ze vaak in de groothandel vinden. Ik koop ze bij de plaatselijke courgetteteler. Die plukt ze dan vers voor me. Het is een delicaat product dat eigenlijk dezelfde dag gemaakt moet worden. Lees hier hoe je ze maakt.

Wat is jouw favoriete Griekse veganistisch recept?

3 comments

  1. Wat een super goede blog want ik heb dezelfde ervaring en ga daarom bijna nooit naar een Grieks restaurant in Nederland. Mijn favoriete eten is Briam maar ook pantzaria, okra, xorta en kolikokeftedes en Raki….

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.