pita gyros

Pita gyros zoals in griekenland thuis maken

Pita gyros is misschien wel het meest bekende gerecht uit de Griekse keuken. Misschien een beetje onterecht, want in Griekenland zelf is het niet echt een gerecht wat men zelf maakt. Ook vind je niet in iedere eetgelegenheid gyros. Pita gyros wordt in gyradika gemaakt. Eetgelegenheden die uitsluitend grillgerechten maken. Pita gyros is ook een gerecht wat men bestelt. Vaak wordt het in het weekend gegeten, het liefst na een avond stappen.

Hier in Nederland vind ik vaak de pita gyros die ik eet vrij teleurstellend. Heel anders dan de smaken die ik gewend ben. Ook de vulling is anders dan in Griekenland. Nu is het wel zo dat de pita gyros in Griekenland ook per regio verschilt. Zo heb je in Thessaloniki veel meer keuze in sauzen die je in je pita gyros kan doen. Mijn favoriet is tirokafteri.
Omdat in mijn woonplek niet de perfecte pita gyros kan bestellen ging ik zelf ermee aan de slag. In deze blog vertel ik je stap voor stap hoe je de perfecte pita gyros thuis kan maken

Stap 1 Gyros

Het woord gyros betekent in het Grieks ronde. Dit verwijst naar ronddraaien van het vlees in het grillapparaat om het te garen. Als je in Griekenland gyros bestelt kun je meestal varkensvlees of kip bestellen. De meeste Grieken bestellen varkensvlees.

Om gyros te maken heb je thuis een gyrosmachine nodig. Na een tip van een volger vond ik dit Gyrosapparaat. Het is de kleine versie van de apparaten die je in de Griekse gyradika vindt. Er kan twee kilo vlees op. Dat klinkt veel, maar al het vlees wat je niet op krijgt kun je gemakkelijk invriezen. Iedere keer dat je dan zin hebt in gyros hoef je het alleen een beetje op te bakken.
Het vlees laat je een nacht marineren voordat je het gaat garen. Dit is zodat de smaken van de kruiden goed in het vlees trekken. Het volledige recept van hoe je je gyros vlees kan bereiden lees je hier.

pitabroodjes

Stap 2 Het pita broodje

Na de gyros zelf, is het broodje zelf erg belangrijk. Je kunt in Nederland in verschillende Griekse winkels heerlijke pita broodjes kopen. Zelf pita broodjes maken is echter een level verder.
Het woord pita wordt niet alleen gebruikt voor de pita broodjes, maar ook voor zoete en hartige taarten. Denk bijvoorbeeld aan prasopita of sokolatopita.
Het pitabroodje zelf wordt zo gevouwen dat de onderkant en de zijkanten dicht zijn. Het is belangrijk dat je als je je pitabroodje gevouwen hebt er alluminiumfolie om heen vouwt zodat het broodje in dicht blijft tijdens het eten.
Hier lees je het recept hoe je thuis pitabroodjes kunt maken.

Stap 3 De sauzen voor de pita gyros

Om het broodje smeuïg te maken heb je ook saus nodig. In de meeste regio’s van Griekenland is de keuze vaak alleen tzatziki. In Thessaloniki, wat mij betreft de culinaire hoofdstad van Griekenland, is de keuze reuze.
De populairste saus blijft in Thessaloniki ook de tzatziki. Goede tzatziki maken, is niet moeilijk. Er zijn wel een aantal stapjes die je niet mag overslaan. Hoe je een lekkere tzatziki kunt maken lees je hier.
Naast tzatziki wordt er in onze regio veel gekozen voor tirokafteri. Een pittige fetaspread. Ook wordt er vaak gekozen voor ketchup en mosterd, een combi waar velen in Athene van zullen gruwelen. Maar ook zul je yoghurtsaus of een rosikisalata aantreffen in een pita gyros.

Recept Griekse tzatziki

Stap 4 Verdere vullingen voor de Pita gyros

Naast het vlees en de sauzen kun je kiezen waar je je pita broodje nog meer mee kunt vullen. In Nederland hebben veel Griekse restaurants de nare gewoonte om er kool in te stoppen. Ik ben dit in Griekenland nog nooit tegengekomen. Wellicht gebeurt dit in regio’s waar ik nog nooit ben geweest, maar in Griekenland is dit not done!

Wat stop je er wel in? Frietjes! Het liefst zelf gesneden. Om de perfecte frietjes te maken voor een pita gyros snijd je je friet niet al te dik. Deze bak je op in zonnebloemolie of olijfolie. Je bakt ze in twee etappes. Eerst op een zachtere temperatuur tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Daarna laat je ze volledig afkoelen, minimaal 1,5 uur. Dan bak je ze een tweede keer op hoger vuur tot ze knapperig bruin zijn.
Naast de frietjes gaat er in de pita gyros ook tomaat en ui.

Genieten maar!

De perfecte pita gyros ziet er voor iedereen er anders uit. Mijn perfecte combi is varkensgyros, tirokafteri, frietjes, tomaat en ui.
Bij het genieten hoort ook ongegeneert eten. Jezelf niet druk maken hoe je er uit ziet als je eet. Want een ding staat vast. Pita gyros kun je niet charmant op eten. Zorg er dus voor dat je nooit als enige in het gezelschap pita gyro eet. In de onderstaande video kun je zien wat de basisregels zijn als je pita gyro eet. De video nam ik op bij The Fat Greek in Tilburg. Een eetgelegenheid waar ik graag kom.
Hoe eet jij het liefst je pita gyro?

6 comments

  1. Hoi Elefteria,

    Wat is mijn echtgenoot blij!! Ik heb gelijk het grill-apparaat besteld en ga er aankomend weekend mee aan de slag!
    Dankjewel!

    Liefs,

    Jenny

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.