corona reizen

Reizen naar Griekenland in corona tijd

Op dit moment ben ik nog lekker aan het nagenieten van mijn korte vakantie in Griekenland. Op 11 juli namen wij het vliegtuig vanuit Eindhoven Airport naar Eleutherios Venizelos in Athene. Hierna reisden we door naar de regio van Korinthos, op het schiereiland Peloponissos. Veel mensen vragen: “Hoe is dat nu, reizen naar Griekenland in Corona tijd?” Ik besloot mijn persoonlijke ervaring vast te leggen in een blog. Het is net wat anders dan normaal reizen in deze tijd.

De voorbereiding

Om Griekenland binnen te komen, heb je een speciaal formulier nodig. Het formulier heet het Passenger Locator Form en kun je heel makkelijk online aanvragen via de website https://travel.gov.gr/ Op de website vul je je persoonlijke gegevens in zoals je naam, maar ook je verblijfadres in Griekenland. Het PLF formulier vraag je vooraf aan. Voor je geplande vertrek ontvang je je PLF formulier met QR code via je email . Bij aankomst in Griekenland die je deze bij je te hebben. Dit mag op je mobiele telefoon of uitgeprint.

Vliegveld Eindhoven in Corona tijd en de vlucht.

Onze vlucht vertrok vanuit het vliegveld in Eindhoven. Bij de ingang stonden twee medewerkers die controleerden of je je mondkapje bij je had. Vanaf 13 jaar ben je verplicht om ook een mondkapje te dragen, ook op het vliegveld zelf. Voor de douane check was het rustig voor een zomerperiode. Na de douane check, merkte ik op het mondkapje na weinig verschil.
Het was echt even wennen om zo lang een mondkapje te dragen. Bij het eten en drinken mag je even je mondkapje af doen. Er mag minder handbagage aan boord, dus trolleys werden ingenomen en als ruimbagage meegenomen. Zonder extra kosten.
Wij vlogen met Transavia. Op de vlucht zelf liep alles gemoedelijk, ook hier met mondkapje.
De lijst van eten en drinken was veel kleiner dan normaal, maar ik heb de goede gewoonte om goed voorbereid aan boord te gaan. Ook was het Transavia magazine was afwezig. Tijdens de vlucht moest er nog een formulier ingevuld worden met persoonlijke gegevens voor als je de corona test moest doen.

vliegveld athene

Aangekomen op het vliegveld in Griekenland

Bij binnenkomst op het vliegveld moest je door een soort van checkpoint. Daar liet je je PLF formulier zien en er werden mensen uitgepikt. Deze mensen werden ter plekke getest op Corona. Het viel me op dat er redelijk wat mensen getest werden op corona, maar dit erg snel ging. Bij geen test mocht je gelijk doorlopen naar de bagageband.
Het vliegveld in Athene voelde leeg aan, niet de gebruikelijke drukte die ik gewend ben. Ook waren niet alle winkels open. Erg triest, ik heb het te doen met de lokale bevolking die het voornamelijk moet hebben van het buitenlands toerisme.

oud korinthe

Wat merk je van Corona zelf in Griekenland?

Hetgeen wat het meeste opvalt in Griekenland in dit Corona tijdperk is de afwezigheid van de buitenlandse toerist. Ik persoonlijk ben niet vaak te vinden op de toeristische plekken, maar als je oudheden opzoekt kun je er meestal niet helemaal omheen. Zo bezocht ik oud Korinthe. Een man vertelde ons in hoogseizoen 300 a 400 tickets worden voor de oudheden daar. Nu was dit 10 per dag.
Het personeel van horecagelegenheden dragen mondkapjes. Ook op het terras en op het strand. In de supermarkt ben je sinds 18 juli verplicht om ook als klant een mondkapje te dragen.
De Grieken zelf blijven even hartelijk en warm als ieder jaar. Geen ongelimiteerde knuffels, maar nog steeds de lieve glimlach en de gastvrijheid. Daar kan geen Corona een eind aan maken.
Ga jij binnenkort op reis naar Griekenland? Lees dan een van de blogs over Athene of Thessaloniki voor de leukste tips.

4 comments

  1. Ik zag wel op tegen vliegen met mondkapje want had ook tussenstop. Het viel gelukkig mee. Bij aankomst op Mitilini werden er veel mensen getest, ook ik. Maakte me geen zorgen over de uitslag. Maar de eersten die me omhelsden waren de Grieken zelf. Mijn Nederlandse vrienden die hier wonen niet.
    Het is heel relaxt hier. Uiteraard ook veel te rustig maar de sfeer is prima en ik geniet volop van alle goede dingen van het Griekse leven.

  2. Bedankt dat je je ervaringen wil delen ,wij gaan 17 augustus naar griekenland en je hebt ons echt geholpen met deze informatie. Na 3 jaar gaan we eindelijk terug en ontmoeten we al ons kennissen en vrienden die we daar maakten. Ik heb er erg veel zin in . En zeker gaan we naar de opgravingen kijken etc .

  3. Wat gebeurt er als je bij aankomst getest wordt? Stel je blijkt positief te zijn, wanneer hoor je dat dan en wat dan?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.