Griekse bbq

Een Griekse bbq

In de zomer kiezen veel mensen ervoor om de bbq aan te steken. Dat is in Nederland zo en in Griekenland helemaal. In deze blog vertel ik je meer over de perfecte Griekse bbq. In Griekenland wordt niet alleen in de zomer de bbq aangestoken. Het geloof heeft de Griekse tradities en cultuur flink vormgegeven. Er bestaan vele periodes in het jaar waarop men nog steeds vast. Dan wordt er vegetarisch en veganistisch gekookt. Vaak worden deze periodes afgesloten met een bbq. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Grieks Pasen en tsiknopempti.
Welk vlees mag er niet ontbreken, voor welke bijgerechten kies je, wat is de juiste muziek en welke wijntjes schenk je in?

Het vlees

Wat zal je altijd wel tegenkomen op een Grieks bbqrooster? Allereerst de wereldberoemde souvlaki, stukjes vlees aan een stokje. Meestal is dit varkensvlees, maar in sommige gevallen is dit kippenvlees. Het is wel belangrijk dat je bij het maken van je souvlaki’s er ook een beetje vet aan zit. Anders is de kans dat je vlees erg droog is groot. Hoe jij zelf thuis souvlakia kunt maken, lees je hier. Je vindt hier naast het recept, ook een video met uitleg hoe je een heerlijke souvlaki maakt. Wist je trouwens dat souvlaki in Athene anders heet? Als je in Athene een souvlaki bestelt zul je wellicht verbaasd zijn dat je heel wat anders op je bord krijgt. Wat nou het verschil is tussen een souvlaki in Athene en Thessaloniki lees je hier.
Wat ik persoonlijk ook graag eet van de bbq is Bifteki. Je zou het kunnen vergelijken met een hamburger, maar dan gemaakt met ouzo en Griekse kruiden. Ik vul die van mij met tomaat en feta. Lees hier het volledige recept.

tirokafteri

De bijgerechten

Het fijne aan bijgerechten is dat je ze een dag van te voren kunt maken, zodat je tijdens je Griekse bbq niet in je keuken staat terwijl je gasten zich tegoed maken aan jouw wijnvoorraad.
Wat absoluut niet mag ontbreken is een goede tzatziki. Grieken skippen vaak de mayonaise en de ketchup, maar een tzatziki is onmisbaar. Lees hier alle geheimen voor de perfecte tzatziki.
Hoe lekker het vlees ook is, er hoort ook iets van koolhydraten bij. Grieken zullen niet snel kiezen voor frietjes, omdat dat betekent dat je last minute nog aan het fornuis moet staan. Veel meer mensen kiezen voor bijvoorbeeld een rijstsalade of aardappels uit de oven. Aardappels uit de oven is super simpel om te maken, ook lauw heerlijk en je maakt het voordat je gasten arriveren. Klik hier voor het recept van aardappels uit de oven.
Grieken eten ook altijd brood bij hun eten. Bij warm eten en dus ook bij de bbq. Grieken zijn ook erg kieskeurig wat brood betreft. Je ziet dat de Griek nog steeds eerder zijn brood bij een bakkerij zal halen, dan in de supermarkt. Lees hier hoe jij thuis een traditioneel Grieks dorpsbrood kunt maken.

Griekse wijn

Alcoholische drankjes

Grieken zijn levensgenieters en ze vieren het leven met af en toe een alcoholische versnapering. Als welkom serveren Grieken vaak hun gasten een zelfgemaakte likeur. Meestal gemaakt van een fruit van het seizoen. Een likeur die in mijn familie veel wordt gemaakt is Likeur Rodi. Een zelfgemaakte likeur van granaatappel.
Bij de bbq wordt vaak retsina gedronken. Dat is een harswijn. In het noorden van Griekenland wordt dit vaak gedronken met een beetje spa rood of cola.
Ondanks dat Griekse wijnen niet zo bekend zijn in Nederland, heeft Griekenland heerlijke wijnen. Mijn favoriete is denk ik wel Paranga, van Ktima Kir Yianni. Een rode wijn die heerlijk is bij een zomerse bbq.
Wat ontbreekt er nooit als jij de bbq aansteekt? Laat het achter in de reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.