griekse koffiemelk

Griekse nostalgie, producten die nooit veranderen

We leven in een tijd waarin dingen snel veranderen. Technologische ontwikkelingen, maar ook de huisstijl van merken. Er zijn echter ook producten die zo lang ik mij kan herinneren nooit zijn veranderd. Griekse nostalgie noem ik dat. Iedereen die regelmatig in Griekenland komt, zal waarschijnlijk wel in Griekenland herkennen. Hier een drietal Griekse producten die decennia lang hun huisstijl hetzelfde hebben gelaten.

Nounou koffiemelk

We beginnen met het product waar ik de meeste herinneringen aan heb. Dit merk koffiemelk heeft op het blikje een ‘Mikri Ollandeza’ (een kleine Hollandse) afgebeeld. En als je als meisje met een Nederlandse moeder in een Grieks dorpje opgroeit, dan krijg dus al snel de bijnaam i mikri Ollandeza. Zeker als je zo’n klein ding bent, als dat ik was. Naast klein was ik ook erg dun. Dat baarde de oma’s in het dorp wel wat zorgen. Ik kreeg regelmatig stenen aangereikt: “Stop deze in je zakken, dan neemt de wind je niet mee”. Waarom er een Nederlands meisje op de voorkant van een koffiemelk merk staat? Ik denk omdat wanneer de gemiddelde Griek aan Nederland denkt, hij zich een weiland voorstelt met koeien. En dus Nederlandse meisjes met klompen en Tulpen.

Kyknos Tomatenpuree

Dit merk tomatenpuree is zolang het bestaat rood met daarop een zwaan. Kyknos betekent in het Grieks zwaan. Het familiebedrijf Kyknos werd in 1928 opgericht in Nafplio en gebruikt uitsluitend Griekse tomaten voor haar producten. Je ziet vaak dat als men de tomatenpuree op heeft, het blik wordt gebruikt als plantenbak. Op de plaka in Athene zul je misschien het restaurant gezien hebben die dat ook doet. Uiteraard vind je dit blik ook in mijn achtertuin 😁

Ion noisette

ion noisette

Mag ik u voorstellen aan Ioannis? Deze meneer runt een zacharoplastio ( een pattiseriezaak) in de wijk kordelio in Thessaloniki, waar je de heerlijkste lekkernijen vindt. En hier houdt hij iets vast waarmee ik gelijk terugstap in een tijdmachine terug naar mijn jeugd. Ion Noisette.
Deze traktatie kreeg je standaar bij iedere om waar je op bezoek ging. Uit een kast werd een mooi kristallen schaaltje gehaald. Als dan de deksel omhoog werd getild, zag je ze te liggen. De vierkante chocolaatjes met een hele hazelnoot erin. Heerlijk. Pure Griekse nostalgie .

ion

Welke van de producten herkende jij? Of heb jij pure Griekse nostalgie bij andere producten? Laat je reactie achter onder de blog.
Voor de mensen die nooit in een Griekse patisseriezaak zijn geweest, check ook even het filmpje wat ik opnam in Athene. Ik bezocht de zaken Chatzis en Serbetia.

6 comments

  1. Καλημέρα Ελευθερία! Wat leuk die post! ik heb ook Nederlandse moeder en Griekse vader. Ben wel veel ouder dan jij, 60 jaar. Ik was ook een mager meisje en werd altijd hard in mijn wangen geknepen door Griekse buurvrouwen die vroegen of ik niets te eten kreeg. Nounou ken ik en ook. Daarnaast Σοκολατα Παυλίδου , in roze verpakking met een amandelbooesemtak, en het Griekse cola merk Ταμ – Ταμ en de frisdranken van Ηβη. Μακαρονια Στέλλα, die letters stonden in de jaren 60 geschilderd op muren als reclame. We deden boodschappen bij de μπακάλη waar de pakken OMO wasmiddel hoog tegen de muren opgestapeld waren. Boter, φετα en χαλβά kreeg je , afgewogen, in een stuk papier, eieren in een papieren zakje.

  2. Ik heb een Griekse man en kinderen dus half Grieks , wij wonen wel in Nederland maar je vb ken ik wel . Mijn lievelings chocolade , ion in de groene verpakking . Lagen altijd bij schoonmoeder .

  3. Nounou, en ook mikri hollandese, vreselijk, mengen met water en dan in de fles als melk voor je baby. Mijn oudste zoon lust denk ik daarom nog steeds geen melk.

  4. Ik ken geen van deze producten persoonlijk maar door het verhaal er omheen zal ik zeker een volgende keer naar op zoek gaan. Zo’n leeg blik in de tuin met een plant erin 😍. Ik verheug mij ook al op die lekkernijen uit die patisserie winkels, zal moeilijk kiezen worden 😀.

  5. Heel leuk om te zien en te lezen. Goed idee van het blik om daar kruiden in te planten. Ik kan dat doen van de olijfolie blikken. Dank je.

  6. De mikri olladesa had heel vroeger (jaren zeventig) geen bosje tulpen in haar handen, maar een baby aan haar borst.
    Nou nou werd verkocht ook als plaatsvervanger van moedermelk. Deze zelfde blikjes werden ook in Afrikaanse landen
    Verkocht. Daar is in Nederland heftig tegen geprotesteerd, vandaar het bosje tulpen nu.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.