Griekenland in eigen tuin

Je zou bij deze tuinen denken dat je in Griekenland bent. Schijn bedriegt! Deze foto’s zijn stuk voor stuk in Nederland genomen. Een mooie remedie tegen heimwee is natuurlijk om Griekenland in je eigen tuin te creëren. Zeker nu het met corona onzeker is wanneer we weer naar Griekenland mogen. Een kijkje in een aantal prachtige Griekse tuinen in Nederland.

Griekse tuin
Griekse tuin Paul en Trudy

Deze tuin hoort bij Paul en Trudy. Vooral Trudy leeft zich heerlijk uit in  deze tuin. Sinds 15 jaar komen ze graag in Griekenland. Ze zijn gek op de eilanden en willen ze allemaal zien. Het eerste eiland wat ze bezochten was Zakynthos, daar is de liefde voor Griekenland geboren.
“Wat een prachtig blauw water hebben ze daar” verwondert Trudy zich, “En de Griekse mensen en het eten heb ik voor altijd in mijn hart gesloten. Wij hebben 10 jaar geleden een afdak in de tuin gekregen en toen besloot ik om daar ons eigen taverne te creëren. Ik had een vierkant tafeltje en bij de kringloop 4 Griekse stoeltjes gevonden, bougainvillea gekocht bij het tuincentrum en het plaatje was compleet. 
Iedere keer als Paul en Trudy Griekenland bezoeken, nemen ze een souvenir mee om de taverne op te leuken. Inmiddels staat er een grote tafel en 10 stoelen zodat er gezellig met familie en vrienden gegeten en geborreld kan worden. Favoriete gerechten om te maken zijn stifado, keftedes, tzaziki,  griekse salade, spanakopita
Maar Trudy probeert ook graag nieuwe recepten uit. “Zo wil ik binnenkort de kolokithokeftedes maken, die ik vond op je site. De familie en vrienden komen graag in ons taverne en vinden het gezellig .Wij genieten volop van de Griekse sfeer, daar en hier thuis.

Tuin Jaap

Deze prachtige Griekse tuin is van Jaap. Jaap is op Kreta en Rhodos geweest. De eerste keer dat Jaap op Kreta was pakte de blauwe kleur hem gelijk. Ook op Rhodos waar hij met de auto het hele eiland rond heeft gereden pakte de mooie frisse kleuren hem. In die periode was Jaap net de tuin aan het veranderen dus 1 en 1 is 2 .
“Zeker in deze Corona tijd is het lekker toefen in de tuin,” vertelt Jaap. “Toch nog een beetje vakantiegevoel. Ik ga zeker nog eens op vakantie naar Griekenland”
Jaap houdt naast de Griekse kleuren ook erg van Grieks eten. “Ik vind alles lekker en als ik in Griekenland ben eet ik vaak ook plaatselijke gerechten. In Kreta heb ik iets van Inktvis op geen Calamares maar het was heel lekker klaar gemaakt. Nu ben ik ook erg van de vis.”

Griekse tuin
Grieks hoekje Sancha en Wim

Dit geweldige Griekse hoekje is van Wim en Sancha. Wim en Sancha zijn minstens 50 keer in Griekenland geweest. Meestal naar een ander plekje. Hun Griekse hoekje geeft hun een thuis-gevoel.
“We vinden heel Griekenland mooi.”vertelt Sancha. “Elke streek en elk eiland heeft zijn eigen charme en overal valt weer iets nieuws te ontdekken. Sommige plekjes hebben wel een speciaal plekje in ons hart. Karpathos door de mooie natuur en de lieve mensen die we daar hebben ontmoet. En Kythira, zo puur en onbedorven… maar om nou echt een favoriet te noemen, dat is erg moeilijk. Heel Griekenland heeft ons hart gestolen.”
Griekenland heeft het hart van Sancha zo gestolen dat ze besloot om een Griekse winkel te openen in Eindhoven, De Gulle Griek. Naast Griekse producten, kookt ze ook Griekse maaltijden die je in haar mooie winkel kunt halen.

Tuin Henk en Betty

Henk en Betty zijn de trotse bezitters van de tuin met Griekse elementen. Ze komen al meer dan 20 jaar in Griekenland.
“Het idee om een Griekse muurschildering te maken kwam ongeveer twaalf jaar geleden.” vertelt Betty. “We hadden al veel souvenirs, een blauw tafeltje en omdat ik van schilderen hou, leek het me leuk een muurschildering te maken. Een mooi zeezicht en een herinnering aan Kokkari op Samos. De tuin helpt tegen de heimwee naar Griekenland. Vooral als we er ook Grieks bij eten aan de grote tafel met ouzo en andere Griekse drankjes erbij.”
Betty en Henk raakten bevriend met een Griekse familie in Kokkari op Samos. En zo werd dat hun vaste plek. Ze komen er ook in de winter.
Betty en Henk zitten ook op Griekse les en kunnen ze zich al goed verstaanbaar maken, al blijft de grammatica heel moeilijk.
Henk kookt graag Grieks eten. Hij heeft veel geleerd van hun vrienden op Samos: Briam, Tzatziki, Fasolakia en Fava. Hij maakt het allemaal .

Griekenland in de tuin van Jacqueline.

Welkom in de tuin van Jacqueline. Jacqueline komt al sinds 1972 bijna ieder jaar in Griekenland. Vanaf de eerste keer voelde dat als thuiskomen.
Het idee van de muurschildering kwam tijdens een tandartscontrole. In de wachtruimte viel haar oog op een advertentie van Marion van Berlo. Zij schilderde een foto van Jacqueline na op de muur van de schuur. Dit werd later aangevuld met meer Griekenland items.
Ondanks haar mooie Griekse tuin blijft ze wel nog heimwee houden naar Griekenland. Naar Griekse muziek luisteren en zelf Grieks koken helpt. Het liefst maakt Jacqueline Stifado met youvetsi, patates fournou, tzatziki, skordália, of één van de vele recepten uit de inmiddels aardig grote serie Griekse kookboeken.

Griekse tuin Peter en Johan

De laatste tuin uit deze fotoreeks is van Peter en Johan. Peter komt sinds jaren in Griekenland, en Johan sinds hij Peter kent. Griekenland geeft ze rust en een gevoel van thuiskomen. Ze proberen twee keer per jaar Griekenland te bezoeken.
Peter heeft het vermoeden dat hij in zijn vorig leven Griek is geweest. Als het vliegtuig op Kreta landt schiet hij vol. En hij drinkt ook graag ouzo 🙂
Peter en Johan begonnen ooit met een witte loungebank en eettafel. Omdat de witte kussen al snel vies werden dachten kwamen ze op het idee van Griekse blauwe kussens. Langzaam aan kreeg de Griekse tuin vorm. Johan heeft de taverne-setjes zelf gemaakt en ze hebben boeren eetkamer stoelen op de kop getikt die blauw geverfd zijn. De tuin werd met de tijd uitgebreid. Veel zelf meegenomen of laten importeren.
“Familie en vrienden zeggen dat we knettergek zijn met al die frutsels, maar zeggen wel dat het een vakantie gevoel geeft als ze bij ons in de tuin zitten.” Lacht Peter. “Uiteraard eten we ook Grieks als we gasten hebben. Meestal maak ik dan een grote schotel pastitio met griekse salade. Of we gaan hier in het dorp eten bij onze vaste Griek die ook thuis bezorgen.
Zodra we de tuin instappen hebben we vakantiegevoel. Er zijn al diverse mensen die speciaal langs willen komen om onze tuin te bekijken uiteraard met foto toestel. Ook krijgen we van mensen kopjes of iets anders opgestuurd omdat ze het dan leuk vinden dat er iets van hun in onze tuin woont.”

4 comments

 1. Geweldig om al de andere tuinen eens te zien heel erg leuke blog dank je wel dat wij eraan mee mochten werken groetjes Peter en Johan

 2. Heel erg leuk al die mooie tuinen ik hoop at iedereen weer heel erg geniet deze zomer😁😍🇬🇷

 3. Lefteria,
  Wat een leuke blog.
  Leuk om een bijdrage te kunnen leveren aan kokenmetlefteria.com
  Liefs,
  Betty en Henk

  1. Wat leuk! Wij komen ook al jaren op Samos/Kokkari en hebben al veel van het eiland gezien. Maar onze lievelingplek is toch wel Cavos en Aelio.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.