Het dessert voor de kerstdagen (incl. winactie)

Deze winactie is gewonnen door Nico! 
Nico stuur je me even een mailtje info@kokenmetelefteria.nl ?

Zo met de kerstdagen in aantocht is DE vraag natuurlijk “Wat eten we?” Deze blog geeft je wellicht wat ideeën over wat je zou kunnen maken als nagerecht. En omdat 15 december mijn naamdag is, trakteer ik! Winactie-alert! Je kunt een plekje winnen voor de workshop Griekse patisserie op zaterdag 25 januari. Ben je al ingeschreven voor deze workshop? Dan kun je toch meedoen en je inschrijfgeld terugverdienen. Meer info hierover onderaan de blog. Nu weer even terug naar de kern van deze blog…

Wat voor nagerecht eten we met Kerst?

Eigenlijk hoef ik nooit lang na te denken over wat voor nagerecht ik maak. Meestal krijg ik al ruim voor Kerst verzoeken van de gasten. Uiteraard maak ik meestal wel een nagerecht die je in iedere welgerespecteerde patisseriezaak zult vinden in Griekenland.
Ik heb een drietal Griekse zoetigheden uitgekozen waarmee ik mijn gasten blij kan maken. Hier zijn ze (op willekeurige volgorde)

 1. Galaktobourekakia
  De weight watchers zullen vast niet blij zijn met dit Grieks nagerecht. Ik denk dat deze heerlijkheid wel 10.000 calorieën bevat. Of misschien wel meer. Maar lekker dat galaktobourekakia zijn! Het filodeeg met een vulling van vanille-custard gedrenkt in siroop. Je vindt galaktoboureko ook in een groet versie. In een soort van taart in punten gesneden, maar ik ga liever voor het kleine zusje.
 2.  Portokalopita
  Makkelijker gezegd, sinaasappelpita. Ik denk als die 12 goden op de Olympus echt hadden bestaan, dat ze wel die berg afgerend zouden komen voor Portokalopita. Het is ene beslag gemaakt van yoghurt, sinaasappel en filodeeg uit de oven en daarna (jawel daar komen die calorieën weer) gedrenkt in siroop.
 3. Politiko Thessalonikis 
  Deze is misschien wel mijn persoonlijke favoriet, Politiko Thessalonikis. Een bodem van onder andere fijn griesmeel en masticha (druppels gemaakt van de hard van een boom op Chios ) overgoten met siroop, belegd met een slagroomcrème, afgemaakt met kaneel. Het is denk ik mijn favoriet, omdat het zo’n typisch geval is van Noord Griekse trots. Een nagerecht wat je niet makkelijk in het zuiden van Griekenland zult vinden.  En de combinatie van Masticha en kaneel is gewoon super.

Winactie

Even terug naar de winactie! Leuk  al die nagerechten, maar wil je ze niet liever proeven dan erover lezen? Dat kan! Op 25 januari geef ik een workshop Griekse patisserie en jij kan meedoen!  Hoe maak je kans op deelname aan de Griekse workshop? Heel simpel. Je laat een comment achter onder deze blog en vertelt welk nagerecht jij het liefst eet als je in een Grieks restaurant of in Griekenland bent en waarom je graag zou willen meedoen aan de workshop.
Als je je al hebt ingeschreven voor deze workshop kun je ook meedoen! Jouw deelname (1 persoon) aan deze workshop is dan gratis. Je kunt meedoen tm dinsdag 17 december. Op woensdag 18 december maak ik de winnaar bekend.
En waarom deze winactie? Omdat op 15 december alle Elefteria’s hun naam vieren 🙂

16 comments

 1. Ik sluit een etentje in een Grieks restaurant bijna altijd af met de welbekende baklava en soms met Griekse Yoghurt en honing. Nieuwe gerechten zijn altijd welkom.

 2. Masticha komt toch van Chios, niet van Corfu?

  Gisteravond Galaktobourekakia gegeten, zooo lekker. Misschien eens proberen om het zelf te maken 😉

  Hartelijke groet en een fijne naamdag

 3. Bedankt voor de inspiratie!
  Ik ben nog in twijfel welk dessert ik met Kerst neem.

  In ieder geval een fijne naamdag! Xronia polla!

 4. Politiko Thessalonikis daar ben ik zo benieuwd naar. Heb ik nog nooit geproefd ondanks ik vroeger vaak in het noorden van Griekenland ben geweest. Eigenlijk kun je me met alle drie heel blij maken. Xronia polla 🇬🇷🇬🇷🎂🎈🎈. Agapy

 5. Het allesliefst van alle 3 een grand dessert…😇 En als Tanassis en Anna Safis uit Kokkari die dan voor mij maken is het hemel op aarde. Zou het niet geweldig zijn om mijn gezin met deze Griekse heerlijkheden te laten kennismaken? Daar heb ik wel een workshop voor nodig. 🙏🏻 Fijne naamdag.

 6. Eeeeh, ik kom niet verder dan baklava en heb de drie desserts in je blog nog nooit gezien of gegeten dus dat wordt hoog tijd ;)! Fijne verjaardag!

 7. Als er nog ruimte is voor een toetje, na al dat heerlijke Griekse eten, eet ik graag yoghurt met honing. Je voorgestelde toetjes zien er heerlijk uit, maar heb ik (nog) niet geproefd. Fijne naamdag gewenst..!

 8. Nr 1 is mijn favoriet maar zou zeker jouw favoriet willen kere maken. Doe graag mee aan de winactie 😘 Fijne naamdag😊

 9. Baklava of Griekse yoghurt met noten en dat laatste het liefst vanwege de mooie herinneringen die ik daaraan heb. At dit voor het eerst ik Kreta en dit was mijn eerste Griekse toetje. Wat leuk dit! Mijn mama is vandaag jarig en is 83 geworden en dat kan geen toeval zijn. GEFELICITEERD met je naamsdag maak er een smaakvolle dag van. Liefs Renate

 10. Gefeliciteerd met je naamdag! Ik doe graag mee met de winactie. Mijn standaard toetje in een Grieks restaurant is baklava.. dat vind ik ook écht heel lekker, maar ben tegelijkertijd benieuwd naar andere Griekse desserts!

 11. Vaak vindt ik het lastig om gerechten te kiezen maar….
  Voor èèn (na) gerecht hou ik altijd een plekje vrij…bougatsa! De zoete variant dan uiteraard.
  Is het eigenlijk wel een nagerecht?
  Nou ja, dat maakt mij eigenlijk helemaal niet uit, ik ben er gewoon verzot op.

  De gerechten die jij beschrijft heb ik nog nooit gegeten maar de omschrijving van nr. 3 maakt mij zeer nieuwsgierig! Vooral vanwege de masticha, zo lekker!

  Ik wil graag meedoen met de workshop in Rotterdam omdat ik onlangs samen met mijn zus onze 1e Griekse kookworkshop van jou heb gehad. Wij vonden het super leuk, leerzaam en gezellig en waren daarom meteen razend enthousiast toen jij de datum voor deze workshop Griekse nagerechten bekend maakte!

  Et staat al een heel groot kruis X in onze agenda’s: 25 januari : BEZET 🤗

  En nog gefeliciteerd met jou naamdag!

 12. Mijn favoriet is Baklava, alhoewel je dat niet als nagerecht krijgt in Griekenland. Ben nieuwsgierig naar de workshop nagerechten. Griekenland zit in mijn hart en naast reizen naar Griekenland ben ik fan van je kookworkshops, tot 11 januari 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.