Kadaifi, een heerlijke basis voor hartige en zoete gerechten

Tiropita KadaifiDol op ik er op, kadaifi. Kadaifi is een soort van draadjesdeeg dat de basis vormt van vooral zoete, maar ook hartige Griekse gerechten. Kadaifi kom je ook in andere landen tegen, zoals Egypte, Turkije en Libanon.  Jammer genoeg is kadaifi nog veel te onbekend in Nederland.
Het deeg is niet zelf thuis te maken. Deze is wel volop te krijgen in Griekse winkels, maar vaak ook in Turkse en Arabische winkels. Ik koop het liefst Kadaifi uit de diepvries. Vind deze de beste kwaliteit, maar in sommige winkels kun je ze kopen in de koeling. In Turkse winkels heb ik ze ook al gegaard gevonden en vervolgens gedroogd.
In het onderstaande filmpje zie je hoe het deeg gemaakt wordt. De man in het filmpje woont in Rethymno Kreta en maakt nog steeds zelf het deeg op Traditionele manier.
De meest bekende gebakje wat gemaakt wordt met kadaifi is de gelijknamige zoetigheid. Kadaifi is gemaakt van in de oven gegaarde kadaifideeg gevuld met nootjes en vervolgens gedrenkt in een siroop.
Kadaifi.
Wat ik zelf erg lekker vind ik ekmek kadaifi. Een bodem van kadaifi deeg, met een soort van cremelaag erover met een top van slagroom en nootjes. Maar mis ook zeker niet de hartige gerechten met kadaifi. Ik ben dol op kadaifi tiropita. Kadaifi gevuld met verschillende soorten kazen. Heb jij weleens kadaifi op?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.