Ladokola

Voornamelijk vind je ze in het Noorden van Griekenland, ladokola. Ladokola betekent bakpapier en refereert naar het servies waarop eten geserveerd wordt. Inderdaad op bakpapier.
Alleen voor gerechten waar het echt niet anders kan, worden borden gebruikt. Bijvoorbeeld voor je met olijfolie overgoten salade. Maar voor je vlees, je frietjes je gegrilde groenten…. Nope, geen borden.

Ik eet graag in de zogeheten Ladokola restaurants. Tijdens mijn afgelopen bezoek aan Thessaloniki heb ik gegeten bij Ladokola ta Tzikakia in de wijk Pefka Thessaloniki. Ik houd van Ladokola, omdat de kaart simpel en authentiek is maar vooral omdat het erg ontspannen eten is. Geen etiquette , geen sjiek de friemel.

De inrichting van deze restaurants is meestal eenvoudig en iet wat ouderwets. Wil je een romantisch kaarslicht diner , not the place to be. Wil je een gezellige avond waarbij je niet bang hoeft te zijn dat je peuters over het dure tafellaken morsen. Dan is deze plek geweldig.

De foto’s zijn dus genomen in ladokola Ta Tzikakia waar ik heerlijk gegeten heb. Dit is een voorbeeld van een Ladokolla restaurant, maar zo zijn er wel meer. Ik bestelde souzoukakia, souvlakia, kopsidia, frietjes, brood en een choriatiki (Griekse salade). Voor de prijs hoef je het niet te laten. Het eten samen met twee consumpties…. 26 euro.

Heb jij weleens bij ladokolla gegeten?

One comment

  1. Ik heb in Thessaloniki wel gegeten bij een soort gelijke taverna, wij kwamen er onverwachts, alsof de tijd stil had gestaan, 3 horizontale grillen boven elkaar, zoals vroeger in Piraeus. En de gegrilde lucht alleen al mmm.
    Geserveerd nu in heden alom op een houten plank met jawel… bakpapier er onder. Mm
    Wij hebben later deze taverna niet meer terug kunnen vinden helaas, was bij een fontein op een pleintje. Maar o ” nostimo”.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.