De Griekse Vegetarische keuken

De grootste misvatting over de Griekse keuken is denk ik wel dat het veel vlees is. De gemiddelde Nederlander denkt bij Grieks eten al snel aan een groot bord vlees genaamd naar een van de twaalf goden die hij bij de plaatselijke Griek bestelt. Erg jammer en best onterecht.
Dat veel Grieken graag vlees eten is zeker waar, maar juist bij Grieken is het niet gebruikelijk dat er dagelijks vlees op tafel staat. Bij mijn oma stond zelfs maar één keer per week vlees op tafel. Vaker stonden er vegetarische gerechten op tafel. Eten gemaakt van groenten uit eigen tuin, afhankelijk van het seizoen. Of pita’s gemaakt van eigen deeg.
Je kunt in Griekenland prima vegetarisch eten. Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat je in restaurants in Griekenland als vegetariër meer keuze hebt dan in Nederland . Hiernaast zie je een maaltijd die we bestelden in Thessaloniki. Spanakorizo , een stoofschotel van snijbonen en een stoofschotel van erwtjes,artisjokken en wortels.
De reden dat er in Griekenland veel vegetarisch gegeten kan verschillende redenen hebben.

  • Een vegetarisch dieet past goed bij de lange hete zomers. Er zijn heerlijke, verse, lokale groenten en dat ligt toch wat minder zwaar op de maag dan een bord vlees.
  • In Griekenland bestaat er nog best een grote groep mensen die vasten. De langste vastperiodes zijn de 40 dagen voor Pasen, de eerste twee weken van augustus voor de Maria Hemelvaart en de 40 dagen voor Kerstmis. Maar tussendoor zijn er ook andere dagen waarop gevast wordt. Er zijn regels voor iedere dag, maar op vrijwel alle dagen mag er geen vlees of vis gegeten worden. Op veel dagen mag er zelfs alleen veganistisch gegeten. Hierdoor zijn er bestaan er veel Griekse vegetarische gerechten.

Om de Griekse vegetarische keuken meer onder de aandacht te brengen, geef ik op 8 september een Griekse vegetarische kookworkshop bij kookstudio van Belle in Rotterdam. Mocht je het leuk vinden om op deze dag mee te koken, dan kun je hier meer informatie lezen of een mailtje sturen naar info@kokenmetelefteria.nl Je bent uiteraard ook welkom op een van de reguliere Griekse kookworkshops in Beesd of Rotterdam.

 

One comment

  1. Ook ik dacht dat Grieks eten om vlees draaide maar door een workshop te volgen bij Elefteria weet ik u dat dat niet zo is. Binnenkort ga ik de courgettes in bierbeslag uitproberen.Lijkt mij heerlijk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.