De Nonna en de zoektocht naar de perfecte Lambada

 

Pasen is een belangrijk feest in Griekenland, nog belangrijker dan Kerst. In aantocht tot Pasen zijn er een hoop tradities en gebruiken waar men het maar druk me heeft. Een iemand in het bijzonder heeft het misschien nog wel het allerdrukst …. de Nonna.Nonna (peetmoeder) of Nonnos (peetvader) is een belangrijk persoon in het leven van ieder kind. De Nonna / Nonnos zorgt ervoor dat zijn of haar peetkind niets tekort komt. Cadeau’s tijdens verjaardagen, kerst en naamdagen. Ook tijdens Pasen zorgt de Nonna / Νonnos voor een aantal cadeaus, maar met één cadeau in het bijzonder: De Lambada.
De Lambada heeft niets te maken met die welbekende videoclip uit de jaren 90 waardoor je zin krijgt om naar het strand te gaan.  De Lambada is de Paaskaars die ieder kind krijgt van zijn of haar Nonna / Nonnos. Tijdens Megalo Savvato (de zaterdag voor Pasen) is er om 23 uur in iedere Griekse kerk een dienst. Op deze dagen puilen de kerken letterlijk uit. Mensen staan zelfs buiten de kerk te wachten. Om klokslag twaalf uur komt de Pappas (de priester) met het heilige licht afkomstig uit Jeruzalem. Het licht wordt doorgegeven en met de lambada gaat men naar huis. Mensen branden met dit licht een zwart kruis in hun portiek.
Afijn terug naar de Lambada. Je zult wel denken, een kaars big deal. Maar het is niet zomaar een kaars, Het is een kaars die versierd is , en vaak met een cadeautje. Als kind sta je te pronken met jouw mooie kaars. Het is dan ook een missie om als Nonna een lambada te vinden die jouw peetkind aanspreekt.
De winkels spelen heel handig in op de wens naar de perfecte lambada. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het. Lambades met auto’s, prinsessen, voetbalclubs, disneyfiguren, noem het maar op. Toen mijn peetkindje nog wat jonger was, maakte ik ze zelf. Inmiddels vind ik het leuker om een gekochte Lambada te geven. Mijn missie was dit jaar om een Lambada te vinden met een Dinosaurus. Gelukkig had ik hulptroepen in Griekenland zelf (aka mijn zus en vader) die heeeel wat winkels hebben afgestruind om de perfecte lambada te vinden. Missie is geslaagd, maar ik houd de vangst nog even geheim.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.