Chalva, het is niet wat je denkt

Iedereen kent wel Chalva (of Halva). Die exotische zoetigheid die je bij de plaatselijke Turk of Marokkaan koopt. Maar Griekenland zou Griekenland niet zijn als we het weer net wat anders doen.
De bekende Chalva zoals de meeste Nederlanders hem kennen eten we in Griekenland ook. Hij staat standaard op de tafel tijdens Kathara Deutera, de eerste dag van 40 dagen vasten. Maar dat is niet de Chalva die ik zelf thuis maak. In deze blog even de aandacht voor twee onuitspreekbare versies van Chalva.

Chalva Farsalon

Mijn man vraagt standaard als ik naar Griekenland om Chalva Farsalon mee te nemen. Hij heeft er fijne jeugdherinneringen aan. Deze zoete substantie is te krijgen tijdens braderie├źn.
Maar nu komt het gemene, in de streek van Farsala (tussen Larissa en Lamia). En buiten de streek is deze variant van Chalva moeilijk te verkrijgen. Dus dat mijn man dat vraagt is redelijk gemeen, want hij weet dat hij een onmogelijke taak weggeeft. Na een zoveelste verzoek besloot ik zelf aan de slag te gaan en maakte ik thuis deze onvindbare Chalva. Het recept ervan lees je hier.

Chalva Simigdalenios

Aan deze chalva heb ik weer een hoop jeugdherinneringen. Om de simpele reden dat mijn vader deze thuis maakte. Herinneringen aan een huis wat naar kaneel rook en wij kinderen die niet konden wachten tot de chalva gereed was om hem op te eten. Binnenkort komt het recept voor deze Chalva online die in deze periode van het jaar vaak gegeten wordt. Waarom? Omdat er niets in zit wat je niet mag eten tijdens het Grieks vasten.

Welke soort Chalva heb jij weleens op?

One comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.