Tsiknopempti , het is geen mist het is bbq rook

Tsiknopempti, ooit van gehoord? Het is een traditie die wij in ieder geval in ere houden en aanstaande donderdag is. Tsiknopempti is een samenvoegsel van de woorden Tsikna (dat is de rook en geur van geroosterd vlees) en pempti (donderdag).
Op deze dag eten mensen al het vlees wat er over is in huis. Meestal gaat dus de BBQ aan. Dan kunnen ze nog genieten van al het vlees. De week erop mag er geen vlees meer gegeten worden, wel nog zuivelproducten. 11 dagen na dit vlezige ritieel wordt de laaste dag van carnaval gevierd en daarna begint 40 dagen van streng vasten. Dan wordt er bijna alle dagen geen:

  • vlees
  • Zuivel
  • vis

gegeten. Op sommige dagen mag je zelfs geen olijfolie.
Maar even terug naar Tsiknopempti! Tijdens Tsinkopempti staan de Griekse straten blank van de BBQ lucht. Traditiegetrouw gooien alle Grieken een stukje vlees op de kolen. Soms zoveel dat het lijkt alsof je door mist loopt. Dit jaar valt Tsiknopempti op 28 februari en wat er zeker bij ons op de BBQ komt zijn souvlakia. Een tijdje terug maakte ik een korte video hoe je zelf thuis souvlakia maakt. Heerlijk met eigengemaakte Tzatziki!

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.