Pitalicious

Pita! Ik ben er dol op. Alleen heb ik gemerkt dat als ik het over Pita heb, mensen er heel andere beelden bij hebben hier in Nederland. Als ik het over Pita heb, dan heb ik het dus niet over die ronde platte broodjes. Meestal niet dan he, want ook die eet ik weleens. Maar meestal als ik het over Pita heb, dan heb ik het dus over heel iets anders…. maar Pita is wel heel algemeen. Ik hoor weleens…

Jij hebt wel heel veel pita’s op je website staan!

of heten alle Griekse gerechten Pita?
Even kort uitgelegd: Pita betekent dus  hetzelfde als het Engelse woordje Pie. Een pie kan zowel zoet als hartig zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een Applepie, maar ook Sheperd’s pie. Voor Pita’s geldt precies hetzelfde. Hartig of zoet , heel erg divers. Om aan te geven hoe divers heb ik mijn drie favorietjes in willekeurige volgorde weergegeven.

Portokalopita

Deze zoetigheid is gemaakt op basis van Sinaasappel(sap), yoghurt en bladerdeeg. Deze easy peasy makkelijk gemaakte stukje gebak is altijd een winner. Het fijne aan dit stukje gebak, is dat het uitermate geschikt is om een dag eerder te maken.  Mocht je zelf op het thuisfront indruk willen maken, dan kun je het recept van de Portokalopita hier terug vinden.

Chortopita

Op mijn site vind je een recept van chortopita. Maar het fijne aan dit recept is, dat het eigenlijk niet zo nauw komt met wat er in gaat. Chortopita wil namelijk niets anders zijn als ‘Gras’pita. Dat wil zeggen dat je al jouw favoriete grassen in de pita kunt verwerken. Het recept is dus een van de variaties die je bij mij thuis zult aantreffen. Ik zelf heb er graag spinazie in, snijbiet en ook prei. Maar zolang je de verhoudingen van de Grassen en feta min of meer aanhoudt kun jij je eigen droomcreatie maken. Wist je bijvoorbeeld dat je het groen van radijsjes helemaal niet hoeft weg te gooien? In Griekenland stoppen we dat gewoon in een pita!

Kotopita

Last but not least een speciale vernoeming voor de favoriete pita van mijn man, de kotopita. De kotopita is een pita op basis van Kip. En ook daarvan bestaan verschillende variaties. Alleen al op mijn blog heb ik er drie. Ik zelf vind de kleine versie  van de kotopita, namelijk de kotopitakia (pitakia is het verkleinwoord van pita) het fijnste om te maken voor feestjes en partijen. Bij dit recept vind je ook een instructievideo. Maar van zijn grotere broertje is het recept ook terug te vinden op de site.

Heb jij een van de bovenstaande pita’s weleens gegeten?

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.