Als ik denk aan vakantie aan Griekenland, dan denk ik aan….. VIS

Als foodie verbind ik uiteraard vrijwel iedere herinnering aan eten. En als ik aan Griekenland denk, dan denk ik aan vis aan zee. Ik ben dol op vis, maar er zijn op een of andere manier twee gerechten die voor mij de ultieme combi zijn met een drankje, zee en Griekenland. De zon en de zee kan ik niet naar mijn huis brengen, maar deze twee heerlijke gerechtjes wel. Vanaf vandaag staan de recepten van mijn alltime favourite vis-voor-op-het-strand-gerechten op kokenmetelefteria.nl !

Kalamarakia of terwijl calamaris
Calamarakia ben ik echt dol op. Maar met kalamarakia of anders gezegd calamaris kan een hoop mis gaan. Om te beginnen, Calamaris is niet altijd van pijlinktvis gemaakt. Ik heb me jaren afgevraagd waarom die dikke diepgevroren ringen in de Nederlandse supermarkten, met allemaal hetzelfde formaat, niet naar calamaris smaakten. Tot ik een een aflevering zag van de keuringsdienst van waarde. Sindsdien vraag ik altijd heeeel goed na voor ik calamaris bestel, waar het van gemaakt is.
Eerlijk is eerlijk. Het zelf bereiden van Calamaris is nogal een werkje. Je moet echt een short aan, en je keuken moet daarna weer gepoetst worden…. tenminste zo gaat dat bij mij. Maar het is het echt waard.
Hoe maak ik mijn calamaris? Bekijk hier het recept voor Kalamarakia tiganita!

Gebakken Gauros of anders gezegd Gebakken ansjovis
Het even geduurd voordat ik deze kleine favoriet in Nederland vond. De enige plek waar ik ansjovis vond, was in een blikje. En dat is echt niet hoe ik mijn gauros graag eet.
De ansjovis heeft een speciale band met de Pontiers. Mijn familie die van oorsprong Griekse Pontiers zijn komen oorspronkelijk uit het gebied rond de zwarte zee. De zwarte zee zat vol met ansjovis. Er zijn verhalen die zeggen dat men uit de bergen naar de zee liepen met manden om de ansjovis te verzamelen. Zoveel vis was er. Mijn vader maakt altijd gepekelde ansjovis voor ons als hij in Nederland is. Ik zal hem het recept ontfutselen 🙂
Het fijne aan ansjovis is dat als je ze bakt, je ze niet hoeft te fileren. En dat scheelt een hoop werk. Lees hier mijn simpele recept voor gebakken Ansjovis.

Ga jij de recepten uitproberen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.