Sneeuw in Griekenland

Toen ik op mijn 10e in een Nederlands klaslokaal zat vroeg mijn juf of ik in Griekenland weleens sneeuw had gezien. Ik keek door het raam en zag het laagje natte sneeuw op het schoolplein. Ik moest er best om lachen. Naar mijn idee hadden zij nog nooit sneeuw gezien.
Al mijn winterse jeugdherinneringen zijn gevuld met sneeuw. En niet zomaar sneeuw, echt heel veel sneeuw. Want de zomers kunnen wel erg warm zijn, maar Griekenland is groot met nogal wat temperatuursverschillen. En aangezien mijn dorp in het noorden ligt en op 600 meter hoogte, beleefden we koude winters. Koude winters met heel veel sneeuw.
En niet alleen in mijn dorp sneeuwt het hoor. Ιn Griekenland zijn er ongeveer 20 plekken waar je gewoon kunt
skiën of snowboarden. Dus houd je van skieen en van Griekenland, kun je dat best volgend jaar combineren!

Vroeger als het goed sneeuwde was ik blij. Onze leraren woonden vaak in de stad en konden na een flinke sneeuwval het dorp niet meer bereiken. Sneeuw betekende dus schoolvrij.  Sneeuw betekende met de slee de berg op en dan beneden glijden door de lege dorpswegen tot je links moest uitwijken voor iemand en tegen een stapel brandhout tot stilstand kwam. Sneeuw betekende met giagia kokona (mijn overgrootmoeder) aardappels poffen in de houtkachel.  Kinderen speelden lekker buiten, moeders zorgden ervoor dat de houtkachel brandde en er wat lekker warms te eten was. Ik ben in februari jarig dus vaak lag er sneeuw op mijn verjaardag. Een verjaardagstaart halen in het dorp ernaast kon dan ook weleens een uitdaging zijn voor mijn ouders.
Afgelopen weken heeft het weer flink gesneeuwd. De witte toren is bedekt met een laagje sneeuw, net zoals plein aristotelous. Maar de mooiste winterse plaatjes komen dit jaar weer uit het dorp. De prachtige foto’s zijn gisteren gemaakt door Alexandra, die zo lief was om mij foto’s op te sturen. Zouden we dit jaar in Nederland ook wat sneeuw beleven denken jullie?

One comment

  1. Mooie herinneringen van de onbestuurbare slee (ook al zat er een stuur op).. en helaas ook na de veel te korte rit het naar boven slepen van de slee.. Leuke post zus

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.