Griekse tradities rondom Nieuwjaar

Ieder land heeft zo zijn eigen tradities en gebruiken rondom Nieuwjaar. Zo ook Griekenland. Ik heb de drie meest voorkomende voor je op een rijtje gezet.

Cadeaus
Op 1 januari wordt de heilige Vasilios geëerd. Buiten het feit dat het de naamdag is van iedereen die Vasilis of Vasiliki heet, viert dus ook Agios Vasilios feest of terwijl de Kerstman. Griekse kinderen krijgen op 1 januari hun cadeaus. De pakjes liggen onder de boom, en worden in de ochtend uitgepakt.

Granaatappel
Op de eerste dag van het nieuwe jaar gooit de vader des huizes een granaatappel op de deurpost van het huis kapot. Dit is voor goed geluk. Vervolgens komt hij het huis binnen met als eerste zijn rechtervoet. Ook dit is voor geluk, In Griekenland als mensen pas zijn verhuisd en je komt daar voor het eerst op bezoek, dan zullen ze ook vaak zeggen Me to deksi. Wat zo goed als ‘met je rechter(voet)’ betekent. Ze zeggen dat gelukt brengt als je eerst met je rechtervoet een woning binnenkomt.

Vasilopita 
Om het begin van het nieuwe jaar te vieren snijdt men Vasilopita. Dit is een soort van cake in de vorm van een taart waar vaak het jaartal op geschreven is. In deze cake wordt een muntje verstopt. De cake wordt in punten gesneden. Het eerste stuk is voor Christus, het tweede voor het huis, en de rest voor alle mensen uit de familie en bezoek wat aanwezig is tijdens het aansnijden van de vasilopita. Degene die het muntje in zijn cake vindt, heeft geluk voor het rest van het jaar. Zodra mensen hun stuk krijgen, beginnen ze eerst met het onderzoeken van hun stuk cake. Pas als ze zeker weten of ze de lucky one zijn (of niet) eten ze hun stuk vasilopita op.
Vaak wordt de vasilopita ook aangesneden in verenigingen en andere bijeenkomsten. Wat ervoor zorgt dat men soms heel de maand januari Vasilopita eet 🙂
Het recept van de Vasilopita kan per regio of huishouden verschillen. Mijn versie komt komende woensdag online.

Welke gebruiken kende jij al?

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.