Griekse kersttraditie en versierde boten

Denk je aan kerst, dan denk je gelijk aan versierde kerstbomen. Ook in Griekenland zie je ze. Maar de oplettende toerist zal het misschien wel opgevallen zijn dat je in het Griekse straatbeeld naast de versierde kerstbomen ook veel versierde boten en schepen ziet of kerstverlichting in de vorm ervan. Dat is niet toevallig. In de Griekse kersttraditie worden namelijk boten en schepen versierd. De kerstboom deed pas in Griekenland zijn intrede in het jaar 1833. In dat jaar liet de uit oorsprong uit Beieren Griekse koning Otto zijn paleis versieren met een kerstboom.
Griekenland bestaat uit meer dan 2500 eilanden en heeft dus een diepgewortelde traditie in de zeevaart. De zee en de zeevaart is erg belangrijk voor Griekenland. In de top vijf van meest voorkomende jongensnamen staat ook dan ook de naam Nikolaos. Bij ons beter bekend als Sinterklaas, de beschermheilige van zeelieden.
Afijn, even terug naar de Griekse eilanden. Een groot deel van de vele eilanden die Griekenland telt is bewoond. Maar eilanden hebben geen bossen zoals we deze van het vasteland kennen. Mensen versierden dus geen bomen, maar hun boten en schepen. Dat deden ze vroegen met citroenen en sinassappels, tegenwoordig spelen lichtjes de hoofdrol. Wat je dus ook vaak ziet zijn lichtjes in de vorm van schepen, zoals op de foto. Zoals het schip op de foto die je kunt vinden in Thessaloniki.
Kende jij deze Griekse kersttraditie?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.