Een dag olijven oogsten!o

Wil je wat aan je conditie doen, je stresslevel naar beneden drukken, je één voelen met moeder natuur? Voor alle drie is het antwoord: ga olijfplukken. Lichamelijk best pittig, maar ik moet zeggen dat het lang geleden is dat ik me zo ontspannen voelde aan het einde van een dag. Hoe ziet er een dag op het veld uit? Mijn ervaringen met de olijven van Ladi Biosas, een biologisch product uit de regio waar de beste olijven ter wereld vandaan komen. De olijfvelden van de Familie Nikolaides worden gebruikt voor de olijfolie Ladi Biosas. De olijfvelden zijn al van de familie sinds 1892. Een echte familitraditie kun je zeggen. Hoe mijn dag eruit zag op het veld lees je in deze blog!
Olijfplukken gebeurt altijd bij daglicht. Duuuuuuh zul je misschien denken, maar zo vanzelfsprekend is dat dus niet. Ik was gewend met de tabakoogst in mijn dorp om wel heeeeel vroeg op te staan.
Aan een dag olijfplukken gaat wat voorbereiding aan vooraf. Een hele dag op het veld betekent dus ook eten en drinken ter plekke. Aangezien er geen superstore om de hoek is, wordt al het eten s avonds gekookt en klaargezet om de volgende ochtend mee te nemen. Voor alles is een oplossing. En koken kan er ook gedaan worden op het veld. Op maandag 3 december hadden we zelfs de Duitse Chef Markus Baierl bij ons die onder een olijfboom sterrengerechten maakte. Daarover later deze week meer.
Eenmaal aangekomen op het veld worden als eerste de doeken onder een aantal olijfbomen gelegd. Deze doeken zijn bedoeld om de olijven op te vangen.
Een van de mensen op het veld begint met het besnoeien van de bomen. Dit gebeurt door een persoon die al een aantal jaar ervaring heeft. Je moet goed kijken op welke punten je de boom snoeit. Als je dit verkeerd doet, kan een boom zelfs (voor een deel) afsterven.
De gesnoeide takken worden eerst ‘beplukt’. Ik zet dit tussen aanhalingstekens, omdat dit gebeurt door met een stok op de takken te slaan waardoor de olijven eraf vallen. Als de losse takken olijfvrij zijn, dan, wordt de takken aan de boom zelf op dezelfde manier aangepakt.
Sommige bomen hebben meer olijven dan de andere. De productie van de olijfboom is afhankelijk van een hoop factoren, zoals de grond, de verzorging van de boom, de boom zelf, maar ook het klimaat. Als het doek wat onder de olijfboom lag, nog niet vol genoeg is, wordt het verder geschoven onder een andere boom.

Wanneer een doek vol is, worden de olijven verzameld. De doek wordt omgegooid in een soort van kar met daarover een gaas gespannen. De olijven worden door de ‘zeef’ gehaald. De meeste takken blijven hierdoor achter en de losse olijven komen in een jute zak terecht. Het is beter voor de olijven om ze in een jute zak te bewaren, dan bijvoorbeeld in een plastic zak. In een jute zak blijven ze langer goed, omdat ze kunnen ademen.
Deze cyclus gaat door tot in de middag. Dan wordt er gezeten om te genieten van een goed middagmaal. Goed eten is belangrijk als er zo hard gewerkt wordt. Vaak wordt het eten vergezeld door een glaasje wijn.
Na het eten gaat iedereen weer aan de slag met het plukken. Dit gaat door tot ongeveer een half uur voor het donker wordt. Dan worden alles opgeruimd en klaargemaakt voor de volgende ochtend.
Een olijf is licht groen als hij voor het eerst aan de boom verschijnt en wordt naarmate de tijd vordert steeds donkerder. De beste olijfolie wordt gemaakt van olijven in verschillende kleurstadia. De olijven die voor olijfolie worden geplukt zijn nog in verschillende stadia. 
De olijven gaan mee. De familie gaat naar huis. Een keer in de twee dagen gaat de familie met de oogst naar een bedrijf die de olijven perst. Wat daar precies gebeurt, een volgende keer meer 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s