Van Olijf tot Olijfolie

Begin december kon ik weer iets van mijn bucketlist afstrepen: meehelpen in de olijfoogst. Al heel lang is dit een wens van mij, maar het is er nooit van gekomen. Tot vorige week. Deze week benoem ik tot de ladi Biosas week! Vandaag tot en met vrijdag geef ik je een dagelijks kijkje in de prachtige wereld van de olijf. Iedere dag zal ik blogs,  foto’s en/of video’s delen om je meer bekend te maken met achtergrond informatie over olijfolie. En dan bekeken door mijn ogen. Want olijfolie komt niet zomaar vanzelf in zo’n mooie fles gekropen 🙂
Toen Ladi Biosas mij uitnodigde om een weekend mee te komen helpen op de olijfvelden en het hele proces van olijf tot olijfolie te bekijken was ik razend enthousiast. Omdat ik de olijfolie van Ladi Biosas dagelijks gebruik en ook nog eens verkoop, vond ik het belangrijk om te zien waar de olijfolie vandaan komt.
De olijfbomen bevinden zich in het dorpje Kefalovryso, ongeveer 45 minuten rijden van de prachtige plaats Kalamata af. Er bestaan verschillende soorten olijven. De olijven van Ladi Biosas zijn van het ras Koroneiki. Dit  ras is perfect voor een goede olijfolie. De olijfolie uit deze regio wordt geroemd als de beste olijfolie ter wereld. De regio Mesinia met als hoofdstad Kalamata staat bekend om zijn olijven. Dit komt omdat zij het perfecte kllimaat heeft voor olijven. Warme droge zomers, en milde winters. Erg mild kan ik zeggen uit eigen ervaring. December en overdag liep ik in korte mouwtjes (mensen niet jaloers worden).
Wat belangrijk te vermelden is dat Ladi Biosas een kleinschalig familiebedrijf is, De olijven worden geplukt door de familie samen met vrienden. Dat zorgt voor een aangename sfeer tijdens het plukken van de olijven. De oudste en wijste plukker was 80 jaar, die de olijftraditie met de paplepel heeft meegekregen.
Hoe gaat olijfplukken in zijn werk? Morgen een gedetailleerd verslag over hoe de dag van een olijfplukster er uitziet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s