This is Sparta!

We kennen allemaal wel de prachtige film 300 uit 2006. Een film over koning Leonidas die met 300 mannen de strijd aan ging tegen Xerxes en zijn Perzische leger bij Thermopylae. Ik vind het verhaal prachtig. Voor mij was het inspiratie genoeg om de plek te bezoeken waar de strijd heeft plaatsgevonden en mijn oudste zoon te vernoemen naar deze heroïsche koning. Al hoewel het verhaal geromantiseerd is, rust er wel een kern van waarheid in. Leuke feitjes over de Spartanen en deze beroemde strijd die je misschien niet wist:

  • De verrader van het Spartaanse leger heette Ephialtes. In het Grieks betekent dit nachtmerrie.
  • De plek waar de strijd plaats vond ligt twee uur rijden ten Noorden van Athene. Vanaf de plaats Sparta is het vier uur rijden. Een afstand van 330 km en 71 uur lopen.
  • Op de plek waar de strijd heeft plaatsgevonden is er een beeld, maar ook een gedenksteen. Op deze gedenksteen staat een tekst van de dichter Simonides (556 – 468 VC). Vertaald staat er:
    ” Go, tell the Spartans, stranger passing by
    That here, obedient to their laws, we lie.”
  • Om de stijl van de Spartanen te beschrijven, even het volgende voorbeeld. Koning Filippos van Macedonië, de vader van Alexander de Grote, stuurde een brief naar Sparta met de vraag of hij moest komen als vriend of vijand. De Spartanen antwoordden: “Geen van beide”. Als antwoord stuurde Koning Filippos een dreigbrief waarin hij eiste dat de Spartanen zich overgaven, want als hij zou komen zou hij alles en iedereen vernietigen in Sparta. Waarop de Spartanen een brief terugstuurden
  • met één woord: “Als”
  • In de film zie je in de strijd dat ze olifanten en neushoorns gebruikten. Dit is hoogst waarschijnlijk niet waar. Neushoorns kun je niet op die manier trainen en het niet bekend dat de Perzen Olifanten in hun leger hadden.

Heb jij de film over deze beroemde strijd gezien?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.