Grande Bretagne

Waar Hotel Grande Bretagne ligt? In het hart van Athene, schuin tegenover Syntagma, het Griekse parlement. Nou zul je misschien denken: “En wat is er nu zo ontzettend bijzonder aan dit hotel?”
Een hoop!
Tot mijn grote teleurstelling vertel ik maar gelijk dat ik nog nooit in dit prachtige hotel heb geslapen, en waarschijnlijk ook nooit dat genoegen zal hebben. Waarom niet? Het valt iet wat buiten het budget wat ik gebruikelijk reserveer voor overnachtingen.
Onbewust, heeft iedereen ooit het hotel wel gezien. Als er een nieuwsitem over Griekse politiek op televisie komt, dan is de verslaglegging hiervan bijna altijd gedaan vanaf het balkon van dit hotel, met als achtergrond het Griekse parlementsgebouw.
Geslapen heb ik er nooit, maar koffie heb ik er wel mogen drinken. Wederom, niet goedkoop. Maar voor mij iedere cent waard. Buiten dat dit hotel op een bijzondere locatie is, is het een prachtig gebouw met een rijke historie. Het hotel was in 1842 gebouwd, maar 12 jaar na het einde van de Ottomaanse bezetting. Dit geweldige gebouw werd gebouwd door de zakenman Antonis Dimitrios, wat bestond uit maarliefst 90 vertrekken. In het jaar 1874 werd het het een hotel, Hotel Grande Bretagne.
In de jaren 90 braken weer moeilijke tijden aan voor Griekenland. In alle oorlogen had Grande Bretagne een plek. Soms als hoofdkwartier van de bezetter, maar dit was ook de plek waar de gesprekken en onderhandelingen plaatsvonden voor het vormen van een nieuwe regering.
Ik prijs mij gelukkig, dat ik in vrede kan genieten van deze plek. Ik kan alleen al uren kijken naar de mozaïek op de vloer, alle details in het plafond. Zodra je een voet buiten dit gebouw zet, dan word je overwelmd door de drukte van de stad, maar in Grande Bretagne heerst er rust, pracht en praal.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.