Nee dag

Vandaag vieren de Grieken een heel belangrijke feestdag. In heel de wereld worden oorlogen herdacht, dat is niet zo heel bijzonder. Maar wat gebruikelijk is in veel landen, is dat het einde van een oorlog wordt herdacht. Maar op 28 oktober wordt in Griekenland niet het einde, maar het begin van de oorlog tegen de Italianen herdacht. Het is de herdenkdag van het Nee.
Op 28 oktober 1940 kregen de Grieken een ultimatum om de Italianen toegang te verlenen tot Griekenland, zo niet dan zou het het begin van de oorlog worden. Je kunt al raden wat het antwoord was.
28 oktober wordt herdacht met parades in iedere gemeente. Een traditioneel Grieks gerecht wat op 28 oktober (en ook op 25 maart wordt gegeten) is bakaliaros me skordalia. Of in het Nederlands: Gebakken kabeljauw in een bierbeslag met een knoflookdip. Klik hier voor het recept. Ga je hem ook uitproberen?

2 comments

  1. Dat lijkt me echt een heel lekker gerechtje, gebakken kabeljauw in bierbeslag. Net zoals de lam met yoghurt uit de oven! Nu heb ik weer zin in vakantie haha

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.