Ik neem mee en waarschijnlijk ken je het niet top drie…

Wat ik meeneem uit Griekenland als ik er ben geweest? Genoeg! Al is er tegenwoordig een hoop wat ik in Nederland kan kopen. Toch blijven er altijd wel wat dingetjes die ik toch echt uit Griekenland meeneem. Ik heb een top drie gemaakt. Ik ben benieuwd welke jij kent….

3. Glyko koutaliou pergamonto

Letterlijk vertaald betekent het zoetigheid voor de lepel Bergamot. Vaak als je ergens op bezoek gaat krijg je een klein schoteltje met glyko koutaliou bij je Griekse koffie. Het is ingelegd fruit, afhankelijk van het seizoen. Zoals je het je wellicht kan voorstellen is het vrij zoet en niet dieet proof ☺️ Ik zal binnenkort eens een recept hiervan maken. Bergamot is een vrucht die ik heel graag ingelegd of als jam eet, maar ik eigenlijk nooit in Nederland tegenkom. Het is een citrusvrucht.

2. Tarama

Heel veel mensen kennen taramosalata. Vaak kun je dat eten als voorgerecht bij de plaatselijke Griek. Maar de meesten mensen weten niet waar het nou eigenlijk van gemaakt is… tarama. En tarama is viskuit. Meestal is het viskuit (viseitjes dus) van kabeljauw. En die krijg ik nou nergens gevonden in Nederland. Kant en klare taramasalade kom ik nog weleens tegen maar ik vind zelfgemaakte toch het lekkerste!

1. Masticha Chiou

Het meest aparte in dit rijtje is denk ik wel masticha Chiou. Masticha (mastiek) Chiou is gemaakt van de hars van een boom die alleen voorkomt op het eiland Chios. Het is zo n bijzonder product dat het opgenomen is op de Unesco erfgoedlijst. Het wordt gebruikt voor het maken van likeur, verzorgingsproducten, kauwgom maar ik gebruik het voor het maken van bepaalde Griekse gebaksoorten.

Welke producten kende jij uit mijn top drie?

5 comments

  1. Wat leuk! Ik ken 1 en 2 en twijfel over 3:). Heb zelf een pot ingelegd fruit meegenomen, op het etiket staat φιρικι, ik heb eigenlijk geen idee wat het is en wat ik hier mee kan doen (de verleiding in het winkeltje was te groot). Weet jij misschien wat dit is?

  2. Ik ken ze alle drie. Bij een goede viszaak is vast wel kabeljauwkuit te koop. Maar ze hebben niet het hele jaar kuit.
    Masticha neem ik ook mee maar ik gebruik het als kauwgom. Ik weet niet wat het toevoegt aan gebak.
    De zoete ingemaakte vruchten vind ik , zelfs als zoetekauw, veel te zoet. Zal ik noot meenemen.
    Wel weer jam van granaatappel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.