Say cheeeeeeeeseeeeee (Greek cheese)

Als je aan mensen vraagt welke Griekse kaas ken je, komen ze vaak niet veel verder dan Feta. Heerlijk Feta, ik ben fan, maar er is zoveel meer! In deze blog even de aandacht voor iets waar ik dol op ben: KAAS! In dit artikel bespreek ik naast Feta nog drie soorten kazen waar ik dol op ben.

Feta is een stukje kaas wat je vrijwel in ieder Grieks gezin standaard op tafel zult treffen. Sinds 2002 kun je er zeker van zijn dat als er Feta op de verpakking staat, het ook echt Feta is. In 2002 kreeg namelijk Feta een beschermde titel. Dat wil zeggen je je stukje witte heerlijkheid Feta mag noemen, als het in bepaalde gebieden in Griekenland is gemaakt, bestaande uit schapenkaas of een mengsel daarvan en op traditionele manier bereid. Ineens moesten de wannabe kazen een nieuwe naam krijgen en kwamen benamingen als saladekaas en witte kaas. Gelukkig maar.
Feta gebruik ik als bijgerecht met een beetje olijfolie en oregano erover. Ik gebruik het ook in verschillende pita’s en voor mijn lievelingsdip Tirokafteri !

Mensen die vaak in Kreta komen zullen waarschijnlijk ook wel van Mitzithra gehoord hebben. Het van oorsprong Kretenzische kaasje, gemaakt van uit schapen- of geitenmelk, is misschien vergelijkbaar met Ricotta qua zachtheid. Het heeft echter een pittigere smaak dan Ricotta. Als ik op Kreta ben, eet ik graag bladerdeeghapjes gevuld met deze kaas overgoten met honing. Heerlijk!

Eigenlijk hoort deze kaas niet in het rijtje van Griekse kazen, want hij is helemaal niet Grieks. Het gaat om Halloumi, een kaas uit Cyprus. En nee Cyprus is niet een Grieks eiland. Het is een zelfstandig land, waarvan de helft van de bevolking Grieks spreekt. Maar net zo goed dat Vlaams België niet Nederlands is, zo is Grieks sprekend Cyprus geen Griekenland.
Ik ben verliefd geworden op deze kaas door een vriendinnetje van mij, wat ik heb leren kennen toen zij in Nederland studeerde. Zij raspte de kaas altijd voor over de spaghetti. Zo ontzettend heerlijk. Deze kaas heeft een aparte harde structuur, wat ervoor zorgt dat hij dus ook niet smelt. Ideaal dus ook om te grillen.

Last but not least wil ik mijn warme gevoelens delen voor Kefalotiri. Deze kaas is door zijn hardheid een prima vervanging voor de Parmezaanse kaas. Kefalotiri is een relatief onbekende kaas buiten Griekenland. Ook deze kaas wordt van schapen- of geitenmelk gemaakt en wordt minimaal twee maanden gerijpt. Hoe langer men hem laat rijpen, hoe sterker de smaak wordt. In Griekenland wordt deze kaas meestal gebruikt voor saganaki, dit door de hardheid van de kaas. Ook wordt het bij een ouzo gegeten als meze.

Terugkijkend op mijn top favo Griekse gerechten, moet ik misschien concluderen dat ik graag kaas van schapen- en geitenmelk gemaakt eet 🙂 Wat is jouw favoriete kaas?

3 comments

  1. Ik heb in een Grieks restaurant in Nederland een gerecht gehad dat diverse Griekse kazen uit de oven heette , geweldig zo lekker maar heb helaas geen idee welke kazen dat waren.Het gerecht is helemaal gesmolten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.