Souvlaki of Kalamaki?

Wanneer je een Grieks restaurant in Nederland bezoekt, zul je waarschijnlijk Souvlaki op de menukaart vinden. Stukjes vlees op een stokje. Soms van kip, maar meestal van varkensvlees.
Wist je dat de Griekse moeder met hoge uitzondering thuis Souvlaki zal maken? Waarom? Het is niet echt een maaltijd, maar iets wat je buiten de deur eet. Als een snack tijdens een van de vele braderieën, of je bestelt het van buiten. Net zoals in Nederland pizza wordt besteld. Met hoge uitzondering wordt het thuis bereid tijdens een BBQ.

http://griniarogatos.blogspot.com

Ik kom uit de omgeving van de stad Thessaloniki. En er bestaan nogal wat verschillen tussen het Noorden van Griekenland en de hoofdstad Athene. Zeker op culinair gebied. 

bron remalia.gr

Het meest merkwaardige verschil is denk ik wel de benaming van het welbekende stukje vlees. Er is grote hilariteit wanneer iemand uit Athene Souvlaki wil bestellen in Thessaloniki. Ze noemen dit namelijk geen souvlaki, maar Kalamaki. En kalamaki is ook het woord wat voor rietje wordt gebruikt. Op internet circuleren heel wat plaatjes en foto´s waarmee de Grieken uit het Noorden de draak steken met ‘kalamaki’. Er bestaat zelfs een heuse facebook pagina die vertaald heet: “Ik eet Souvlaki en geen Kalamaki”.  De eerste keer dat ik in Athene kwam, was ik 25 jaar. Mijn familieleden wonen allemaal in het Noorden, had nooit in Athene gewoond en omdat ook het merendeel van mijn vrienden toen niet uit Athene kwam, was het begrip kalamaki voor mij onbekend. Toen ik voor het eerst in Athene naar een gyradiko ging om een pita souvlaki te eten, was dit even een momentje van verbazing. Met Souvlaki wordt namelijk de gevulde Pita bedoeld. Dus een Pita souvlaki is daar een Souvlaki Kalamaki.
Tijdens bbq met Atheense vrienden blijft het de eeuwige discussie. Is het nou een souvlaki of is het nou een kalamaki?
Mocht je thuis dit heerlijk stukje vlees willen maken, bekijk dan het receptvlog op mijn youtube kanaal!

 

 

 

One comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.