Het grote feest op 15 augustus

Op 15 augustus is het groot feest in Griekenland. Gevierd wordt de Hemelvaart van Maria en het is een nationale feestdag.

1 t/m 14 augustus is het een vastenperiode. Geen vlees, de meeste dagen geen vis, wijn en olijfolie. Eigenlijk is het veganistisch eten zonder olijfolie en wijn.
Op 15 augustus wordt het vasten verbroken. In het hele land worden processies gehouden. Na de eredienst in de ochtend, zijn er verschillende feestelijke evenementen die heel de dag en vaak ook tot diep in de nacht duren. In mijn dorp is er altijd een braderie. Eten, drinken, theater, muziek, verkoopkraampjes en een hoop gezelligheid. Op 14 augustus verzamelen zich de vrouwen uit mijn dorp zich bij het zaaltje van de kerk om te koken. Traditiegetrouw maken ze pites met verschillende vullingen en Sourvas. Sourvas is een Pontische soep (vrijwel alle bewoners in mijn dorp zijn net als mijn familie van Pontische afkomst) waarvan de hoofdingrediënten een soort van graan en yoghurt zijn. Ieder dorp met een kerk gewijd aan de Heilige Maagd Maria viert feest, en ieder dorp met zijn eigen tradities.

Wat op die dag ook heel veel tijd kost, is mensen feliciteren. In Griekenland wordt namelijk niet de verjaardag zo zeer gevierd, maar de naamdag. Wat is een naamdag? Op deze dag wordt een heilige herdacht en alle mensen die deze naam dragen vieren feest. Best praktisch. In plaats dat je van iedereen de verjaardag moet noteren feliciteer je iedereen met een bepaalde naam. Op 15 augustus viert dus iedereen die Maria heet feest en 10% van de Griekse vrouwen heet Maria. Maar ook mensen die een andere naam voor Maria dragen of een afgeleide daarvan vieren feest. Dus ook Marios, Panagiota / Panagiotis , Parthena, Despina, Theotokos/Theotokia en nog een aantal namen. Wellicht viert jouw Griekse vriend of vriendin ook feest. Soms wijken de roepnamen namelijk af van de doopnamen. Zo wordt Panagiotis meestal afgekort naar Giotis of Panos.

Ben je op 15 augustus in Griekenland? Vraag dan aan een local waar de leukste dekapentavgousto vieringen in de buurt zijn. By the way, mijn naamdag is op 15 december 😉

One comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.