Lyreio, het weeshuis wat in vlammen opging

De afgelopen week stond in het teken van de trieste branden in de omgeving van Athene. 88 is het officiële aantal mensen dat is omgekomen, maar aangezien er nog mensen vermist worden en er mensen zijn die zwaargewond in het ziekenhuis liggen wordt verwacht dat het aantal nog zal stijgen. Je hoort het ene hartbrekende verhaal na het andere. Deze foto kreeg ik van mijn stiefschoonmoeder. Hij is genomen in de omgeving van Lyreio, het weeshuis waar zij vrijwilligerswerk doet.

Lyreio voor de brand. Bron: lyreioidryma.gr

Lyreio Children’s Institution was een thuis voor 45 kinderen die geen thuis hadden. Sommige kinderen waren wees, andere kinderen kwamen uit een  thuissituatie dat geen omgeving was waar een kind kon opgroeien. Kansarme kinderen. Ook was het een thuis voor arme ouderen en alleenstaande vrouwen die niet zichzelf financieel niet staande konden houden. Lyreio gaf ze een thuis. Met de nadruk op gaf.

Ook Lyreio werd slachtoffer van de verschrikkelijke branden waar Griekenland onlangs door werd getroffen.  Lyreio ligt tussen Nea Makri (Mati) en Rafina. De kinderen en alle andere bewoners werden Godzijdank gered, maar Lyreio zelf werd voor een groot deel verwoest. Zodanig dat het niet meer bewoonbaar is. Niet alleen zijn er verblijfplaatsen in de vlammen opgegaan,  de opslagplaatsen waar de voedingsmiddelen werden bewaard, de natuurlijke omgeving van Lyreio, de olijfgaard en noem maar op.  Voor de mensen die Grieks spreken, op deze website kun je meer details lezen over wat er precies verwoest is: Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα

Lyreio is opgericht en onderhouden door grote en kleine giften van bedrijven, andere organisaties en particulieren. Ook voor de wederopbouw zijn ze afhankelijk van donaties. Er gebeuren heel veel verschrikkelijke dingen in de wereld, maar ik hoop dat dit ook aan je hart gaat. Iedere gift is welkom, al is het maar 10 euro. Mocht je willen doneren, dan kun je op het Engelstalige deel van hun website terecht Website Lyreio (Engels)

Ook is er een video online te zien van Greekreporter in het Engels. Zij hebben live verslag gedaan vanaf de locatie en geven achtergrondinformatie over wat het instituut zelf. De video is te zien via de link Videoverslag Greek Reporter (Engels)

Het delen van deze blog wordt op prijs gesteld. Onze gedachtes zijn bij alle slachtoffers van deze afschuwelijke brand.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.