Athene, wat bijzondere plekjes

Athene wordt steeds populairder voor een citytrip en dat is echt niet meer dan normaal! Wat een ontzettend leuke stad is dat. In dit blog heb ik een aantal leuke adresjes en tips die je zeker niet moet missen als je naar Athene gaat. Ik sla de bekende bezienswaardigheden zoals de Akropolis even over. Niet omdat je die niet gezien moet hebben, maar omdat ik er van uitga dat je die wel in het standaard gidsje kunt terug vinden.

20180409_105713
Een van de mooie plekjes die je tijdens de tour bezoekt.

Als ik voor het eerst naar Athene zou gaan, dan zou ik starten met een fietstour van Let’s meet in Athens. Een leuke sportieve manier om je te oriënteren in deze grote stad. Onder leiding van een gezellige gids, krijg je de mooiste plekjes in de binnenstad te zien. Wat een fijne bijkomstigheid is, is dat dit in het Nederlands is. Naast de standaard tour hebben ze ook nog een aantal alternatieve touren zoals de ride en bite waar je het fietsen combineert met een hapje en een drankje. Meer informatie op de site http://www.meetinathens.eu

Als je in Athene bent, is een bezoek aan het cultureel centrum Stavros Niarchos zeker de moeite waard. Veel toeristen kennen dit plekje niet. Stavros Niarchos was een scheepsmagnaat die een groot deel van zijn vermogen achterliet aan de Griekse staat om daar iets goeds mee te doen. Je kunt daar deelnemen aan de rondleiding, die zou ik zeker doen. Wel vooraf reserveren. Ook vanaf het dakterras van dit gebouw heb je weer een geweldig uitzicht. Had ik al gezegd dat dit alles gratis is? De entree, de rondleiding en er rijden zelfs gratis bussen vanaf syntagma naar het cultureel centrum. www.snf.org/en

Het mooiste uitzicht over de stad vind je op de berg Lycavithos. Als je kunt, probeer dan rond zonsondergang op de berg te zijn. Niets is mooier dan de zon onder te zien gaan op de hoogste heuvel (277 meter) van Athene. Ook erg romantisch natuurlijk. Als je het eng vindt om in het donker weer naar beneden te lopen, neem dan gewoon het kabeltreintje.  Meer info op http://www.lycabettushill.com/

20180408_192953
Zonsondergang vanaf Lykavitos.

Weet je wat je ook gewoon in Athene kunt doen? Duiken! Ja je leest het goed. In het prachtige Porto Rafti  is er een duikschool Blue Yard Hub waar je ook zonder duikervaring kunt duiken. Geen groot commercieel bedrijf, maar kleinschalig, persoonlijk en houdt rekening mens en milieu. Niet onbelangrijk, ook hier kun je lekker in het Nederlands kletsen, want Luc de Nederlandse eigenaar die vindt het ook ontzettend fijn om over de zee en omgeving te vertellen in zijn moedertaal. www.blueyardhub.com/

Trek nog niet je badkleding uit, want in Athene kun je ook in een prachtig meer zwemmen. Ook in de winter! Meer Vouliagmeni wordt natuurlijk verwarmd waardoor dit mogelijk. Een stukje rust in een drukke stad. Je vergeet even dat je in een miljoenenstad bent.  http://www.limnivouliagmenis.gr/en

Vouliagmeni

Een stukje natuur in de stad, Lake Vouliagmeni. 

En natuurlijk als echte foodie is het belangrijk dat ik even de aandacht geef aan eten en drinken in Athene. De plekjes waar je kunt eten en drinken zijn ontelbaar. Ik heb een aantal bijzondere plekjes gekozen in het centrum die je wel bezocht moet hebben.

Wil je een drankje doen met geweldig uitzicht midden in het centrum van Athene/? Bij het monastiraki plein kun je bij coctailbar 360 een lekker drankje met uitzicht combineren. www.three-sixty.gr/

Wil je iets aparts ervaren ga dan naar little kook. Een themacafe waarbij het thema iedere drie maanden wijzigt. De inrichting, de muziek en zelfs de kleding van de bediening is in thema. Op dit moment is het thema Piraten. De prijzen zijn wel ietsjes hoger dan je in Athene gewend bent. http://www.facebook.com/littlekookgr/

20180409_084813Voor een lekker ontbijt met Bougatsa kun je terecht in de wijk psiri. Op loopafstand van het monastiraki plein vind je Boegatzidiko i Thessaloniki. Hier kun je allerlei soorten bougatsa vinden. Ik persoonlijk vind de boegatsa met tiri het lekkerste, zeker in combinatie met een Freddo capuccino.

Wil je tradiotioneel Grieks eten voor een vriendelijke prijs midden in hart van Athene? Ga dan naar O Thanasis. Goed eten, vriendelijke bediening. https://othanasis.com/

Wil je Grieks met een moderne touch uitproberen? Ga dan naar o tzitzikas kai o mermigas. Onuitspreekbare naam, I know. Het eten is er echt geweldig. En je vindt er gerechten die je nergens anders vindt. Leuke inrichting ook!  http://www.tzitzikasmermigas.gr/en/

Heb je zin in zoetigheid? Lekker een gebakje doen Bij chatzis! Neem daar een lekker stuk baklava met een Griekse koffie. http://www.chatzis.gr Bekijk ook mijn filmpje over Zacharoplasteia in Athene.

Ondanks dat ik uit een heel ander deel van Griekenland kom, is mijn liefde voor Athene groot. Het is een bijzondere stad, met veel historie. Dit blog is maar een schijntje van wat er kunt doen en beleven… Misschien toch maar een terugkerend thema van maken 🙂 Ben jij weleens in Athene geweest?

2 comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.