Karpouzi, het fruit voor de zomer!

Een van de vruchten die voor mij de zomer symboliseren in Griekenland is watermeloen. Dat groeit daar als kool! Heb je zelf geen plaats om ze te verbouwen, kun je ze spotgoedkoop kopen. Voor watermeloen betaal je 25 cent per kilo.
Bij ons in het dorp kwam iedere dag wel een busje met watermeloen. Zo’n busje rijdt dan stapvoets door heel het dorp heen en door een megafoon roept hij om dat hij watermeloenen verkoopt. Dorpsbewoners die zin hebben in dit zomers fruit, kloppen op de watermeloen om de kwaliteit te bepalen. Naast het geluid wordt er gekeken naar de vorm (deze moet gelijkmatig zijn) en of er geen gele vlekken op de watermeloen zitten.
Soms gebeuren er ook ongelukjes. Zo kan ik me een scene herinneren waarin mijn (toen nog kleine) broertje een watermeloen probeerde op te tillen met als doel hem naar de keuken te brengen. Ver kwam hij echter niet, hij liet hem vallen en de watermeloen barstte open op de stenen vloer van mijn oma. De watermeloen zat werkelijk overal.
Watermeloen heeft niet veel bereiding nodig. Je zorgt dat hij lekker koud en is hij heerlijk met dit warme weer. Maar wat veel mensen niet weten is dat watermeloen heerlijk is in combinatie met feta! In Griekenland is het heel gebruikelijk dat je samen met watermeloen ook feta serveert. Zoet en zout gaan goed samen.

Kalo kalokairi, een goede zomer toegewenst!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.