Ode aan de Griekse Salade

Wie kent hem nou niet, de Griekse salade. Overal ter wereld wordt hij geserveerd. Ook in Griekenland uiteraard. Deze staat tijdens de hoofdmaaltijd van de dag (In Griekenland vaak in de middag) standaard op tafel, wat er ook gegeten wordt. Ik persoonlijk vind het ook super lekker. Daarnaast krijg je op een simpele manier lekker je vitamientjes binnen.
Alleen zijn er wel wat verschillen tussen de Griekse salade in Nederland en de Griekse salade in Griekenland. Om te beginnen de naam. Deze klassieker heet daar namelijk Choriatiki, wat boerensalade betekent. Hoe deze heerlijkheid aan deze benaming komt, geen idee.
Het tweede merkwaardige verschil met de Griekse salade bij ons (en met ons bedoel in mijn streek het Noorden van Griekenland) is de samenstelling. Deze bestaat uit tomaat, komkommer en ui.
Feta staat ook verplicht op tafel ( ik zou mijn oom niet willen horen als dat vergeten zou worden), maar wordt op een apart bord geserveerd met wat olijfolie en oregano eroverheen. Soms als er wat paprika over is wordt deze ook toegevoegd aan de salade, maar dat is niet standaard. Ook de olijven worden in onze familie apart op tafel gezet.

Je maakt de salade af met zout, peper, azijn en olijfolie. Wat voor olijfolie is heel belangrijk. Ik heb altijd twee soorten olijfolie in huis. Een wat goedkopere, van wat mindere kwaliteit om in te bakken. Daarnaast heb ik een goede olijfolie voor bijvoorbeeld de salade. Olijfolie uit Kalamata en Kreta zijn heel populair, maar ook in andere delen van Griekenland vind je geweldige olijfolie. Kalamata is geen merk, maar een plaats in het zuiden van de Peloponissos. Het is daar het ideale klimaat voor olijven. Uiteraard kies ik voor een extra vierge olijfolie.

Ga jij binnenkort een Choriatiki maken?

One comment

  1. Jazeker, die maak ik geregeld in de zomer. Met rigani die ik van de bos wrijf die ik meeneem uit mijn geliefde Karustos.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.