Perpatopita, traditie en de eerste stapjes

Iedere moeder zal zich het gevoel van trots herinneren als ze terugdenkt aan de eerste stapjes van haar kindje. Afgelopen week was het voor ons zover. Onze jongste zoon zette zijn eerste stapjes. Aan zijn schattige gezichtje te zien, was ook hij super trots.

In het noorden van Griekenland worden de eerste stapjes van kleine kinderen gevierd. Uiteraard met eten! Op de dag dat de kleine man of vrouw voor het eerst loopt  maakt de moeder Perpatopita. Perpatopita betekent letterlijk Loop-pita.
Wat de perpatopita precies is, dat bepaalt de moeder. Normaal gesproken is het zoetigheid, maar de moeder kan er ook voor kiezen om een hartige taart te maken.
Een hele perpatopita wordt aan de peetmoeder of peetvader gegeven. Zij op hun beurt geven de eerste schoenen cadeau en wensen het kind stevige stappen in het leven. Ook vrienden, familie en buren mogen meesmullen van de eerste stappen van de kleine man of vrouw.

Ik heb twee verschillende perpatopites gemaakt. Onze vrienden en familie hebben mogen meegenieten van portokalopita en chocoladecake. Portokalopita is zoet gebak gemaakt van sinaasappels, deegbladen en siroop. Het recept van de chocoladetaart en de portokalopita vind je beide op mijn site. Ook heerlijk als je iets anders viert dan de stapjes van je kleine!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.